Горна Оряховица ще има център бижу за 3,7 млн.

Зони за безплатен интернет, кътове за отдих и празнични базари предвиждат в центъра

 

ЗАПОЧНА ПОДГОТОВКАТА НА ПЪРВИТЕ ПРОЕКТИ ОТ ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА НА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА, А СРЕД ТЯХ Е ПЛОЩАДЪТ БИЖУ, който скоро ще има железничарският град, информираха от екипа на кмета Добромир Добрев. До 31 май общината трябва да разработи тези проекти и да ги представи за оценка. След одобрението им и сключването на договор за безвъзмездна помощ с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж” ще започне и самото изпълнение.

Проектът за реконструкция на площада предвижда цялостна подмяна на настилката. Развита е IZGLED_shah_nov_1идеята за каскади и сух фонтан в западно направление, или това е участъкът между Младежкия дом и Историческия музей.

В ТАЗИ ЧАСТ ЩЕ БЪДАТ ОБОСОБЕНИ И ТЕМАТИЧНИ ЗОНИ ЗА ТИХИ ИГРИ И ЧИТАЛНЯ НА ОТКРИТО, ЩЕ ИМА СЪЩО И СВОБОДНА WI-FI ЗОНА. Предвидено е също и залесяване с нови дървесни видове с малка коренова система и широка корона за сянка. Около дърветата ще се оформят места за сядане. В североизточната част се предвижда обособяване на място за временна търговия с възможност там да бъде изграждан бъдещ коледен базар, пролетен базар или други мероприятия, свързани с обществената активност. В южната пешеходна част ще се разположи детска площадка за деца от 3 до 6 години, изцяло съобразена с изискванията за безопасност.

IZGLED_panorama_nov_2Новият площад ще бъде изграден и съобразно условията за достъпна градска среда – навсякъде ще бъдат осигурени рампи с наклон до 5% за достъп на хора в неравностойно положение и детски колички. Стойността на проекта за реконструкция на пл. „Георги Измирлиев” е приблизително 3 767 000 лв.

Паралелно с реконструкцията на центъра ще се изгради и кръгово кръстовище, като целта е да се облекчи трафикът на автомобили в централната градска част. Предвижда се кръстовището да бъде изградено в участъка между сградите на общината и пощата.

С. МАРИНОВ

16 коментара за “Горна Оряховица ще има център бижу за 3,7 млн.

 • 07.04.2016 в 14:30
  Permalink

  Кръгово?!?! Където в момента има Т образно кръстовище?!?!? Аз ли съм единствената, която намира това за безкрайно тъпа идея?! Сложете светофар!

  Отговор
  • 07.04.2016 в 15:53
   Permalink

   Разбира се,че кръгово.Така е в цивилизованите страни!Няма да има никакви задръствания!

   Отговор
  • 07.04.2016 в 19:38
   Permalink

   Еми твоята идея е доста по тъпа мила извинявай за което! Много добра идея с кръгово точно на това място и не само там.

   Отговор
 • 07.04.2016 в 16:05
  Permalink

  В града почти не остана проxoдима улица!Всичко е РАЗРУШЕНО!Руши се десет пъти по-бързо,отколкото се асфалтира!НИКЪДЕ НЯМА МАРКИРОВКА,пешеходните пътеки издържат до две седмици след боядисване,а то е веднъж годишно!Това,което е асфалтирано по Тошово време вие не можете да го поддържате,нито можете да го боядисате бе господа гербажий!За какъв център,за какви пет лева говорите…?!?ГРАДА Е НЕПРОХОДИМ без да си строшиш автомобила…

  Отговор
 • 07.04.2016 в 16:05
  Permalink

  Щеима кмета да крадне пак за нова къща.А честито……

  Отговор
 • 07.04.2016 в 16:24
  Permalink

  Кръговото в Горна,ще е като кръговото в Габрово,на всеки 30 минути минава от там по една кола 🙂

  Отговор
  • 08.04.2016 в 10:40
   Permalink

   Не знам за кое кръгово става въпрос в Габрово, но в Горна си има и натоварени часове.

   Отговор
 • 07.04.2016 в 16:27
  Permalink

  Нужно е кръгово кръстовище, най-вече за безопасността на гражданите. На възрастните хора, които не се съобразяват, че машините наречени автомобили не летят и не спират за част от стотната. Както и за всички “бързащи”, които все закъсняват и нямат време да помислят за здравето и живота си.
  И не проумявам как идея за опазване на реда за движение и здравето и живота на гражданите, би могла да е тъпа?!

  Отговор
  • 08.04.2016 в 10:38
   Permalink

   Кръговото няма да направи пътя по-безопасен, нито пък ще се увеличи пропускливостта – правилата за движение са си същите. Точно в този участък има и достатъчно добра видимост.
   Не съм против идеята, но не е и толкова необходимо това кръстовище.

   Отговор
 • 08.04.2016 в 1:01
  Permalink

  А тя от къде да знае жената че на запад нямат кръстовища а навсякъде е с кръгово 🙂 и че само в България светофарите се упраавляват от хора и някаква остаряла система с таймер а не са със сензори засичащи трафика. По-добре кръгово от колкото светофар.

  Отговор
  • 08.04.2016 в 10:36
   Permalink

   А вас кой ви излъга, че “на запад нямат кръстовища” и всичко навсякъде е с някакви сензори?
   Хайде стига сме говорили на изуст – в чужбина винаги всичко било по-розово.
   Ако нямате възможност да видите “запада”, прочетете в интернет.

   Отговор
 • 08.04.2016 в 11:20
  Permalink

  Този център не го ли ремонтираха вече веднъж? Иначе кръговото кръстовище е много добра идея, защото в пикови часове си е голяма мъка ако идваш от към Св.Княз Борис.
  Значи 3 767 000 лв. ще има да се направи ОТНОВО градската централна зона, а пари за ремонт на околовръстния път В.Търново – Първомайци ( улицата покрай стадиона ) няма?! Не знам дали има улица в Г.Оряховица в по окаяно състояние, а в същото време трафика от коли по нея не е никак малък. Не знам какво впечатление правим с тази улица за хора които за първи път идват в Г.Оряховица …

  Отговор
 • 09.04.2016 в 17:42
  Permalink

  Хахаххаа този проект кога ще стане след 100 години 😀 😀 Смях в залата

  Отговор
 • 12.04.2016 в 23:18
  Permalink

  Ще остане ли площад все пак накрая или всичко ще е кирливи сергийки, сладоледаджийници и подобни семкаджии точно на центъра. А бившето кино може още да се разшири – двойно. Нищо, че вътре е празно или запълнено с долнопробни магазинчета – важно е Сульо да има още застроена площ и да се угоява с наеми.

  Отговор
 • 14.04.2016 в 0:51
  Permalink

  Кога кмета Добрев ще залеси териториите около Хижа Божур,
  че не остана НЕотсечено дърво там.

  Отговор
 • 25.04.2019 в 21:18
  Permalink

  Публикацията е от 2016г.Центърът вече е направен и нищо вярно няма в написаното по горе,откраднаха се парите и центъра не прилича на нищо.Изберете пак крадливия кмет.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *