Горнооряховският музей гостува в Боженци с изложба за човешките пороци

ТРИ ЕКСПОЗИЦИИ, В КОИТО СА СЪБРАНИ СИМВОЛИ НА ЧОВЕШКИТЕ ПОРОЦИ, ПРЕДСТАВЯ В БОЖЕНЦИ ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Институцията гостува с изложби, които разказват как тютюнопушенето, алкохолът, захарта и кафето са се превърнали в наши слабости през годините.

Малки кокетни и много интересни стъклени бутилки от алкохол съдържа експозицията за алкохола като порок. Музеят притежава 300-грамови стъклени шишенца във формата на женско тяло или русалка, които са по-близо до изкуството, отколкото до масовото производство.

Колекция, която разказва цялата история на запалването, е другата атракция в изложбата. Чакмаци, кибрити, праханки, първите кибритени кутии, наричани „пали дръвца“, бензинови, пластмасови и механични запалки показва музеят в Боженци.

Третата колекция е свързана със захарта и кафето. Сладкото от години е силна индустрия в Горна Оряховица и музеят има най-старите кутии от бонбони, буркани, бонбониери, мелнички за кафе, джезвенца, кубински, унгарски и много модерни кафеварки. Покрай кафето музеят е успял да посъбере и няколко предмета, свързани с приготвянето на чай – самовари, бронзовите чайници, цедилки.

Изложбата за алкохола е събирана през 2006 г, другите две са правени година по-късно, но и трите експозиции продължават да бъдат актуални и много търсени, признава директорът на музея Пламен Медемов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *