Потокът от наши гастарбайтери към Англия, Ирландия и Испания става все по-пълноводен

ОТ МЕСЕЦ НАСАМ ВСЯКА СЕДМИЦА ДЕСЕТКИ ЖИТЕЛИ НА СТАРАТА СТОЛИЦА И ОБЛАСТТА ЗАМИНАВАТ ЗА АНГЛИЯ, ИСПАНИЯ И ИРЛАНДИЯ, ЗА ДА СИ ДОКАРАТ ПО НЯКОЙ ЛЕВ. „Много заминават, така не е било досега. Имаме над 300 имена в базата си данни, които кандидатстват за различни позиции. Повечето са студенти, които отиват за няколко месеца и се връщат, а със спечеленото си плащат образованието и даже им остава да живеят“, обяснява служител от фирма, която е един от местните трудови посредници с контакти във Великобритания. Бригадите основно са за срок от шест месеца, а на Острова великотърновци попадат в малки градчета и селца, където са разположени фермите. Те биват настанявани в сглобяеми къщи, които са край самите плантации. Между 1200 и 1800 паунда на месец е заплатата в Англия. В Ирландия месечното възнаграждение рядко достига 1500 паунда, но пък възможността за постоянна реализация е по-голяма. В Испания заплатата е около 800 – 900 евро. Най-голям е интересът от хората, които у нас са си изкарвали прехраната като нискоквалифицирани работници.

НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИ СА БРИГАДИТЕ В АНГЛИЯ. „РАБОТИХ КАТО СЕРВИТЬОРКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗАВЕДЕНИЕТО МИ Е ОТ РЕНОМИРАНИТЕ И ТУК ПОЛУЧАВАХ ОКОЛО 1000 ЛВ. Предпочитам обаче да взимам три пъти повече там и затова отивам“, разкрива едно от момичетата, които заварваме в офиса на трудовия посредник. Девойката заминава след месец за Хъл, където е нейният работодател. Подсигурено й е всичко, даже храната. Ако работи добре, седмично може да си докарва по 400 паунда. Миналата година е била за два месеца и вече е влязла в списъка на мениджъра на фермата. „Преди сезона той праща имейли на всички, които са работили при тях, за да ги покани. Вече от нас зависи дали ще се върнем, или ще потърсим друга възможност. Аз лично искам да опитам другаде“, обяснява младото момиче, което същевременно и учи във Великотърновския университет.

Докато огромен поток от млади кадри изтича в посока Англия, местните фирми се задъхват за работна ръка. Заради фрапиращата разлика в заплащането обаче тази ситуация ще трае още доста дълго време.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “Потокът от наши гастарбайтери към Англия, Ирландия и Испания става все по-пълноводен

 • 07.04.2016 в 12:53
  Permalink

  В коя Ирландия? Щот’ в Републиката използват евра…

  Отговор
 • 07.04.2016 в 13:07
  Permalink

  местните фирми се задъхват за работна ръка

  Стиляне, Стиляне ….

  нещо за триците и маймуните няма ли да напишеш?
  А за заплата на кредитен в ДСК 550 лв. ще напишеш ли. Това само да ти кажа е 130 лв. над минималната работна заплата или 30%, ако предпочиташ

  Отговор
 • 07.04.2016 в 13:58
  Permalink

  Защо ги наричате гастарбайтери, а новите ви българи наричате българи и при това нови. Ами то и нашият българин отива навън да си търси щастието. Хептен като новите българи. Хептен де, ама не. Не му ли писна на българина от наивници, поклонници на ВИП персони, вероятно не. Но при толкова много наивници, само такива репортажи и информации минават.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *