Трима от „Душманите“ получиха 13,5 г. затвор, Хищника умрял по време на делото

Наглата банда от Драганово бе разбита от полицията при шумна акция преди 5 г.

 

ТРИМА ОТ ШУМНАТА АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 2011 Г. С КОДОВО НАЗВАНИЕ „Душманите“ получиха в края на миналата седмица от Районния съд във В. Търново общо 13,5 г. затвор при строг режим, научи „Борба“. По време на съдебния процес, стартирал преди три години на първа инстанция, тарторът на групата Анатоли Христов – Хищника обаче умрял от сърце на 51 г. Заради заболяването той единствен не бе зад решетките след арестите на престъпния квартет, тарашил 4 области години наред. Делото срещу Хищника е било прекратено, но в присъдата на ВТРС той е посочен за съучастник на другите трима. Емил Христов – Кекето е получил 3 г. и 6 месеца решетки, руският гражданин Станислав Рашков – Руснака ще лежи 5 години. Също толкова затвор е постановен и за Николай Карастоянов – Ушатия.

 

ОБИРИ ЗА 27 000 ЛВ., НАРИЧАЛИ ПОЛИЦАИТЕ „МАЙМУНИ”

 

Кекето, Хищника, Руснака и Ушатия са от Драганово. Те бяха обвинени в домови обири за 27 217 лв. При десетките проверки и по време на операцията бандата, която се смяташе за недосегаема, наричаше полицаите „маймуни“. В крайна сметка МВР обаче си свърши работата с помощта на специални разузнавателни средства срещу квартета.

През лятото на 2011 г. операцията се проведе на територията на четири области – Търновска, Габровска, Русенска и Търговищка. Бандата бе тормозила години жители на регионите с кражби и насилие. През 2013 г. на подсъдимата скамейка бяха изправени Хищника, Кекето, Руснака и Ушатия. Всички са осъждани, а Руснака е рекордьор с 12 присъди за кражби и блудство. Групата е участвала в извършването на 11 кражби в четирите областни дирекции на МВР.

Сред плячката на бандата имаше агнета и овце, домашно куче каракачанска порода и заклано прасе в двора на стопаните, от които е задигнато. По време на обиските в домовете на бандата и на други адреси в Стражица, Полски Тръмбеш и Горна Оряховица бяха иззети множество най-различни вещи. Всички възможни уреди и техника, която може да се намери в селски дом или вила. Сред живите веществени доказателства е било и домашното куче на баба от Павел, която си го е получила от полицията със сълзи на очи от благодарност. Животното не било продадено след кражбата, защото един от „Душманите” си го оставил за лична охрана. Последните кражби са в Петко Каравелово и Павел и заради това съдебното дело се гледа във Великотърновския районен съд. За част от обвиненията за мародерства в Нацовци и Пушево Кекето и Ушатия са оправдани поради липса на достатъчно доказателства.

Набезите в четири области станали организирани и предварително добре обмислени през 2010 г. Бандитите само живеели в Драганово, но не извършвали престъпления там. Срещу тях няма обвинение в грабежи, а само за кражби. Те „шетали” тихо, промъквали се в къщите дори когато стопаните били там, но действали много умело.

 

ТЕЛЕФОНЕН КОД И ТАЙНИЦИ В ШАХТИ ЗА ПЛЯЧКАТА

 

ВСЕКИ В БАНДАТА ИМАЛ ОПРЕДЕЛЕНИ ЗАДАЧИ. За конспирация те си измислили специален телефонен код. Плячката складирали в шахта, от която полицията иззе доста вещи и след разкритията през 2011 г. ги показа на журналистите в старата столица.

Наричали съвместните кражби „заливания”, полицаите „маймуни”, прибирането на плячката „оправяне на спалнята”, набелязания имот „кръчмата”, велосипеда „тикерлик”, гумите „търкала”. Срещали се в единия край на Драганово, за да се уговарят къде ще действат, и по телефона се събирали с кода „първия зъб”, което било мястото на срещата.

Шофьор бил Хищника, а другите трима извършвали обирите, после всички умело и конспиративно продавали стоката. В автомобила, с който се придвижвали, винаги имало арматурни ножици и всякакви други инструменти за разбиване и влизане по домовете. От къщите е задигано всичко, което може да бъде изтъргувано, независимо на каква цена – медни съдове, апаратура, животни, посуда, телевизори, камери, каруци, оръжие, инструменти, суджуци, въдици и какво ли още не.

Сред потърпевшите на „Душманите” имаше бивши и действащи магистрати, чиито вили по селата в областта са обезкостявани. Присъдата на Районния съд подлежи на обжалване.

Нели СУКОВА

One thought on “Трима от „Душманите“ получиха 13,5 г. затвор, Хищника умрял по време на делото

 • 08.04.2016 в 12:07
  Permalink

  „чиито вили по селата в областта са обезкостявани“
  Обезкостявани вили…
  Сукова, какъв журналистически жаргон!
  Срам!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *