Еконастилки за френски свинеферми произвежда фабрика за пластмасови изделия в Шемшево

„Рита пласт Агро“ ООД спечели първия си европейски проект за 350 000 евро

 

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ ПО ОП „КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ“ НА СТОЙНОСТ 350 000 ЛВ. СПЕЧЕЛИ ФИРМАТА „РИТА ПЛАСТ АГРО” ООД в Шемшево, съобщи за „Борба“ собственикът й Йордан Пенчев. От тази сума близо 250 000 лв. са безвъзмездна помощ, а с парите ще бъде закупена нова техника за производство на пластмасови изделия. В началото на тази година пък шемшевската фабрика, в която работят 20 човека, бе отличена със сертификат за най-коректна фирма заради безупречната си репутация сред клиенти и потребители.

С новата машина дружеството ще продължи да произвежда уникален продукт, който от седем години е хит на пазара в Южна Франция, само че техниката ще е два пъти по-икономична откъм електричество, обяснява 73-годишният енергичен предприемач, който разработва своя оригинален бизнес от 90-те години. В момента фирмата е лидер на вътрешния пазар за производство и търговия с пластмасови изделия, сред които предимно кофи, легени, касети, опаковки за сладолед и др. Преди години от „Рита пласт Агро“ ООД работили с Русия и Гърция, а в скоро време собственикът й се надява да подпише договор с Германия…

rita 1НАЙ-ЕКЗОТИЧНОТО И МНОГООБОРОТНО ИЗДЕЛИЕ НА БАЙ ДАНЧО, КАКТО ВСИЧКИ СЪСЕЛЯНИ ГО НАРИЧАТ С УВАЖЕНИЕ, тъй като той е и най-големият благодетел на селото, е… пластмасова решетка, която се използва или за екопътеки, или за под на свинефермите. Решетката е с мерки 67 на 40 на 4 см и се слага върху хромникелови греди, като между тях остава кухина. Тя е от много здрава материя, която на 10 см издържа тежест от един тон. Животните са отгоре, водата се пуска автоматично, боклукът се измива и отвежда в канала бързо и лесно. Една бройка върви на френския пазар около 6,5 евро и се произвежда от специална шприц машина за около минута и половина, видя наш екип вчера на място. Самата машина е огромна и навремето е купена от Радиозавода. Тя може да шприцова до 9 килограма материал, като за целта се работи с 1,2 тона хидравлично масло, което обаче се сменя веднъж на около две-три години. Шемшевската фирма изнася за Франция по един ТИР с такива решетки на всеки 30 – 40 дни.

ДРУГОТО УНИКАЛНО ПРОИЗВОДСТВО, КОЕТО Е НА ПРИНЦИПА НА БЕЗОТПАДЪЧНАТА ТЕХНОЛОГИЯ, Е РУЛОВАНО ПЛАСТМАСОВО ФОЛИО. За него се ползва или румънска суровина – полипропилен, или полистирол, който обаче се купува от далечна Малайзия. В рамките на осем часа друга машина прави 15 ролки, от които трета машина прави кофички за кисело мляко или няколко вида опаковки за сладолед.

„Купих тази машина от Китай заради най-големия клиент – сладоледена фабрика „Дени“, обяснява бай Данчо. И допълва, че произвежда по 70 000 бройки стограмови сладоледени опаковки за осем часа. Освен това шемшевската фирма произвежда и трикилограмови опаковки за вкусния десерт… Най-любопитното е, че отпадъчното фолио, което остава, всъщност не се бракува, а отива в мелница, след което се смесва с 50% редовен материал и наново се прави на фолио. И така може да се използва до три пъти, като на четвъртия вече материалът отива за производството на кофите и легените…

УСЛОВИЯТА НА ТРУД ВЪВ ФАБРИКАТА СА ЧУДЕСНИ, видя още репортерският ни екип. Йордан Пенчев започва да инвестира в бизнеса още през далечната 1991 г. и досега е вложил над 550 000 евро. Теглил е кредит, който редовно изплаща, а допреди няколко месеца не се е възползвал от възможностите на европейските програми. Освен производствени помещения и складове фабриката разполага с административна сграда на два етажа, с помещения за почивка и хранене на персонала, санитарни възли, голям офис и т.н. Цялата сграда е с площ от около 2800 квадрата. Персоналът е млад, чистото възнаграждение е 700 лв. с всички необходими осигуровки. Работят както местни хора, така и търновци. Смените по принцип са две, но когато се работи за Франция, се налага и нощен труд, разказва още бай Данчо. А бизнесът му вече е семеен – двете дъщери и зетьовете му са плътно във фирмата, а големият внук Милко е завършил инженерство в Габрово.

НЕ ВСИЧКО Е ПО МЕД И МАСЛО В БИЗНЕСА, ТРУДНОСТИТЕ СА МНОГО и няколко пъти Йордан Пенчев дори е имал намерение да измести производството си на друго място. Най-големият му проблем, колкото и странно да звучи в технологичното ни съвремие, е… токът, който често спира, и то за по няколко часа. А това създава огромни затруднения, понеже обърква производствения процес и амортизира машините. Бай Данчо е на свободния енергиен пазар от три години. Купува ток от частен оператор и така е успял да намали до 2500 лв. месечните си разходи за електричество, които преди достигали дори до 18 000 лв. Изградил е и собствен трафопост в непосредствена близост до фабриката си.

„От четири години правя постъпки енергото да увеличи мощността от 420 киловата на 600, обаче ми искат за такса мощност 48 000 лв. Аз си плащам за ниското напрежение, което никой не ми пренася, освен това плащам и за средно и за високо. Преди шест години купих две мелници на Ветринци с намерение да си правя собствена централа. Въпреки че ортак ми беше един от шефовете на „Мини Марица Изток“, се оказа, че трябва да извадим 12 или 14 документа, не помня вече. Стигнахме до 7 и се отказахме, а мелниците продадох“, разказва патилата си предприемчивият мъж. После му хрумнала идеята да си направи слънчеви колектори на фабриката, но една фирма му поискала за това 5 млн. лв., и то за 80 киловата ток през деня, при положение че неговите мощности вече са над 600 киловата…

„В тази държава всичко става много трудно, търсят се хора само за данъци. Аз имам 6 телфера, с които вдигам матриците, тъй като, за да се произведе едно изделие, трябват матрици. Първата година дойде една частна фирма по линия на охрана на труда и ми поиска 680 лв. на година за телферите, за да ги впише в тетрадката си. На втората година обаче таксата скочи на 860 лв. и аз ги изгоних“, чистосърдечно си признава иновативният предприемач, който сега за същата тази дейност плаща по 340 лв. годишно.

„Баща ми беше ковач и правеше от мотики до брадви. И аз мога всичко да правя, но държавата трябва повече да помага, а не само да рекетира бизнеса“, убеден е 73-годишният бизнесмен, чието производство няма аналог у нас…

Елена ЧАМУРКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.