236 четения

Награденият за делото „Вероника” прокурор е първият дипломант на Юридическия факултет

Цани Попов избрал професията си заради предмета „Морал и право“ в училище

 

МАГИСТРАТЪТ ОТ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ЦАНИ ПОПОВ, КОЙТО ПОЛУЧИ СПЕЦИАЛНА награда за работата си по разкриването на убийството на студентката Вероника Здравкова, има диплома N 1 от първия випуск на Юридическия факултет на ВТУ. Днес той е на 43 г., съпругата му Даниела е адвокат в Горна Оряховица и двамата имат общо четири деца. Трите са от техни предишни бракове, а общото е на 6 години. Семейство Попови живее с три от децата и са щастливи в пълната къща.

Горнооряховчанинът Цани Попов се влюбил в правото още в училище от предмета „Морал и право“ заради ентусиазма на учителя си, който водил децата в съда на дела. В залата Цани решил, че иска да стане точно прокурор, а не съдия…

 

ПЪРВИТЕ СТУДЕНТИ СЪС СЕДЯЩИ СТАЧКИ ЗАРАДИ ЛИПСА НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ

 

ЦАНИ ПОПОВ Е ЗАВЪРШИЛ ВТУ ПРЕЗ 1996 Г. ПЕТ ГОДИНИ ПО-РАНО Е ЗАПИСАЛ ПРАВО В ПЪРВИЯ ВИПУСК на току-що сформирания Юридически факултет. Като всяко ново нещо, факултетът имал куп проблеми и неуредици. Идвали преподаватели от София, но нямало бюджет за квартири и дневните им разходи. Така много често студентите оставали без лектори, дори направили първата седяща стачка в зората на демокрацията. Втората година пък било под въпрос дали въобще ще започне. Въпреки това завършили 80 души – 40 жени и 40 мъже. Цани Попов пък взел първата диплома и бил много горд от факта, че тя му е връчена от тогавашния председател на Народното събрание акад. Благовест Сендов. Усещането било невероятно, а днешният прокурор завършил с 5,40 от семестъра и 5,33 от държавните изпити.

„…Бях много горд от себе си, а всички мои близки бяха много щастливи да ми връчат пръв първата диплома от новия факултет на нашия университет, а най-незабравимият спомен бе да я получиш от председателя на парламента. След това ходих в казармата за 9 месеца. Следването ми обаче беше във времето без интернет и всички закони търсехме в библиотеки и „Държавен вестник”. Аз съм от студентите, които не ходеха на семинари, нямаше конкурси и други такива екстри“, разказва Цани Попов. Той си спомня, че най-трудният му предмет е бил международно частно право. По онова време още нямаше европейско законодателство, но е трябвало да се познава международната нормативна уредба. Бавно и с много ровене Цани успял да открие Закона за гражданското въздухоплаване и Кодекса на търговското мореплаване. По ирония на съдбата на изпита му се паднали обаче точно тези два закона. За него най-готиният преподавател си остава покойният днес проф. Иван Димов, който преподавал икономика и въпреки скучната материя винаги неговите лекции били забавни и интересни.

 

ПЪРВОТО ДЕЛО В ПЪРВИЯ РАБОТЕН ДЕН ЗА КРАЖБА НА КАРУЦА С ДИНИ

 

ЦАНИ ПОПОВ ЗАПОЧНАЛ КАТО ПРОКУРОР В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Тогава все още нямаше люти конкурси във Висшия съдебен съвет. Още в първия работен ден младият прокурор без реален опит в съдебна зала трябвало да влезе в дело. Този ден прокурорите били двама и имало две насрочени дела за един и същи час. Колегата Тодор Баланов не можел да бъде на две места едновременно и Цани Попов поел едното му дело. То било срещу крадци на каруца с дини, които били рецидивисти и получили ефективни присъди.

„…Бях много притеснен, защото нямах никаква практика на реално дело и при това сам и за пръв път. Но се справих. После бях до декември 2009 г. в Горна Оряховица, после четири години бях командирован в Окръжна прокуратура и вече 4 г. съм титуляр след конкурс. Така се навъртяха 19 г. в прокуратурата. В началото се работеше много трудно – нямаше техника, само пишещи машини и не за всички. Пишеш на ръка, после машинописка го преписва и т.н.”, си спомня днес Цани Попов.

ЗА НЕГО НАЙ-ТРУДНОТО ДЕЛО Е РАЗПЛИТАНЕТО НА УБИЙСТВОТО НА СТУДЕНТКАТА ВЕРОНИКА, което се паднало на него. Извършителят Илиян Здравков получи доживотна присъда съвсем наскоро, а делото влезе в съда 6 месеца след престъплението. Прокурор Попов пък получи за своята работа по случая мобилен телефон, грамота и служебна благодарност. Той казва, че по време на разследването е бил под прицел заради обществения натиск и твърденията, че извършителят не е този или поне не е само той. Заради това се е работело по всички възможни направления и версии и са разпитани над 100 души. За този случай държавната машина се е задвижила и ДНК експертизата е била готова само за 1 месец, а обикновено това става за половин година, защото се прави само в столицата.

ЦАНИ ПОПОВ Е ЗОДИЯ ОВЕН И КАТО ТАКЪВ НЕГОВИЯТ ДЕВИЗ Е „Аз съм!“. Няма хобита и се разтоварва с децата си. Не е попадал в корупционна схема, не са му предлагали рушвет и не си представя как би реагирал. За него основният проблем в бавната за обществото работа на държавното обвинение се дължи освен на бавните експертизи и на ролята на пострадалите, когато разследването тръгва по техни жалби и сигнали. Когато се стигнело до помощ от страна на тези хора и потвърждаване на показания пред съдия, те често или се отмятали, или отказвали да съдействат на прокурора. Няма много върнати дела и оправдателни присъди. Не е наказван, а единствената му награда засега е за делото „Вероника“. Никога не е мислил за работа в чужбина, за гурбет или за нещо подобно. Не иска да дава мнение за скандалите в системата, защото казва, че е „дребна риба“, която иска да си върши работата почтено и в срок.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!