Направиха нова улица без отводняване, хората си я оправят сами

Живущите на „Григорий Цамблак”: „Когато мият или вали, всичките боклуци и наноси се събират пред къщите ни”

 

НОВОНАПРАВЕНАТА УЛИЦА „ГРИГОРИЙ ЦАМБЛАК“ В ПОДНОЖИЕТО НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „СВЕТА ГОРА“ Е ИЗДАДЕНА БЕЗ… ОТВОДНЯВАНЕ. Заради денивелацията при дъжд или миене на жилищния район наноси и боклуци се събират пред къщите на живущите на нея, разказа Милен Борисов. Той и съседите му сами изчистват отпадъка и даже са събрали пари помежду си, за да оправят банкета на пътя, който вече е отнесен от водата и от това се руши и основата на настилката, независимо че е полагана миналата есен.

„Няма канавки, не направиха и банкета на пътя и като цяло работата е през пръсти. Зарадвахме се, че ни асфалтират улицата, която пострада много при потопа преди две години, но като видяхме как са свършили работата, ни се доплака“, коментира Милен. Той и останалите обитатели приемат със страх новината, че кметът Даниел Панов е наредил целият квартал да се мие по-често, защото след това се озовават в мръсната вода, тъй като тяхната отсечка се намира в най-ниската точка.

Докато правили улицата набързо през есента, майсторите опитали да пробият в един от бордюрите дупка, за да се оттича водата, но „инженерното им решение“ не дало ефект, тъй като отворът бил на неподходящо място.

„АКО НЕ СИ ОПРАВЯТ РАБОТАТА, ЩЕ ТРЯБВА ДА ТЪРСИМ СРЕДСТВА ПАК ПОМЕЖДУ СИ, ЗА ДА ВИДИМ КАК МОЖЕМ да възстановим банкета и да изградим отводняване. Наистина звучи абсурдно, че не се радваме на нова улица, а едва ли не мрънкаме, но по-добре да бе останала в предишния си вид, защото поне не се наводнявахме“, негодуват живущите.

След всеки порой или миене всички хващат количките и лопатите, за да прибират чакъла, боклуците и пясъка, които водата донесла и ги е запратила в дворовете им.

Парите за ремонта на „Григорий Цамблак“ дойдоха от фонд „Солидарност” на Европейския съюз, след като бе изготвен проект от Община Велико Търново. Разработката „Възстановяване на функционирането на инфраструктурата в сферата на транспорта и осигуряване на превантивна инфраструктура на територията на община Велико Търново” получи средства в размер на 1 410 926,74 лева, които бяха разпределени за 10 обекта, включително и тази улица.

С. НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.