Образцово пътуване с незаконен превозвач

Незаконен превозвач вгорчава пътуването на клиентите си. Мъжът извършва всеки ден курсове от Велико Търново до Габрово, Свищов, Стражица или Полски Тръмбеш в зависимост от това за къде ще успее да събере клиенти. Той зарибява желаещите с обяви в интернет или с обикаляне по автобусните спирки. В офертите обещава „образцово пътуване на цената на автобусния билет с модерен автомобил с всички екстри”. Какво е образцовото пътуване вързалите се на обявата му впоследствие разбират.

Търновецът Ивайло Спиридонов трябвало да пътува за Габрово, случайно попаднал в нета на обявата и решил да й се довери. Свързал се по телефона с шофьора, който му се представил като Николай, и се уговорили за деня и часа на тръгване. Първото разочарование било още в началото, когато на мястото на срещата – уличката зад кооперативния пазар във Велико Търново, вместо „модерният автомобил” пристигнала стара очукана „Астра”. Наред с Ивайло на „стоянката” чакали и още трима души – майка с малко дете, възрастна жена и младо момиче с минижуп. Николай и останалите предложили на майката с детето да се качи на предната седалка, но шофьорът с нетърпящ възражение тон заявил: „Няма такива работи. Тя ще седне до мене, за да ме разсейва, да не заспя по пътя” и посочил с пръст към младото момиче. А последвалото близо едночасово пътуване далеч не било толкова образцово. Оказало се, че прозорците на автомобила са с извадени дръжки и не могат да се отварят, а вътре било като в сауна. Водачът гордо извадил изпод седалката си едната от дръжките и я размахал с думите: „Само аз мога да отварям прозорците. Ама съм ги затворил, щото много ми духа и постоянна съм болен, когато са отворени. Ще ви отварям от време на време моя прозорец за по 2 – 3 минути, да ви влиза малко чист въздух”.

Малко преди да стигнат Дряново, шофьорът се обърнал към клиентите си: „Я ми кажете как се казвате, да знам аз, че тук често има полиция и ДАИ. Спират ме и се зъбят, че съм возел незаконно. Ако ни спрат, казвате: комшии сме от Търново и отиваме на доктор в Габрово, ясно ли е. Умната, да не ме издъните”, вдигнал заканително пръст шофьорът. За щастие, полицаи нямало и пътуването продължило. На 3 – 4 км от Габрово, насред пътя шофьорът изведнъж спрял. „Ша ма извинявате, ама вкъщи сутринта не можах да отида до тоалетна и сега нещо ме напъна. Чакайте ма тука, ей сега идвам.” И се шмугнал в гората край пътя. След десетина минути се появил, като в движение закопчавал панталона си и нагло се хилел: „Човещинка, като дойде, не се трае. Нали така беше казал Бай Ганьо”.

След като пристигнали в Габрово, възрастната жена помолила превозвача малко да заобиколи и да я закара до един от крайните квартали. „Ааа, така не сме се уговаряли. Аз съм до автогарата. Ако искаш, оттам ще дадеш още 2 – 3 лв. и ще те закарам”, вдигнал ръце той. След незабравимото пътуване Ивайло се поинтересувал и разбрал и други интересни неща за въпросния шофьор. Освен че превозвал пътници незаконно срещу заплащане, той имал и цяло тесте с автобусни билети на различни транспортни фирми, които раздавал на нуждаещите се от превозен документ. Странното поведение на чешита водач също било негова запазена марка. Пътници разказали, че при един от случаите той ги зарязал в колата насред пътя и влязъл в една царевична нива да си бере мамули: „Да има довечера какво да хапнат циганчетата”. В друг случай пък в движение променил и удължил маршрута до Свищов с над 20 км, за да вземе обадил му по GSM-а клиент. А на упреците на пътниците нагло отговорил: „Като не ви отърва, ей го къде е Свищов, има-няма 30 – 40 км. Слизайте и вървете пеш”.

Наред с шофьора, наричащ се Николай, съществуват и други шофьори, които всеки ден извършват курсове с пътници до определен маршрут. В един от специализираните за подобни пътувания сайтове има двама водачи, които предлагат пътуване до София за седмица напред на цена от 10 лв. за пътник при максимално запълнен автомобил от 4 пътници. Ако пътниците са трима, цената скача на 12, при двама – на 15. Важното уточнение, което шофьорът прави, е, че в колата не се пуши и не се слуша чалга. За пушачите се предлага спиране на всеки час за по 3 – 6 минути. За сравнение с автобус пътуването за същото време е между 20 и 23 лв., а с влак цената е около 15 лв., но пътуването продължава минимум четири часа. Другото направление, по което има пътуващи, е от Велико Търново за Бургас на цена от 15 лв. за пътник.

Иван ПЪРВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.