След повече от век отварят пак джамия в региона

Новият молитвен дом в Горна Оряховица струвал почти милион

 

ДО БРОЕНИ ДНИ ЩЕ ОТВОРЯТ ЗА ПРЪВ ПЪТ СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ ВЕК ДЖАМИЯ В РЕГИОНА. МОЛИТВЕНИЯТ ДОМ, КОЙТО СЕ СТРОИ ОТ ДВЕ ГОДИНИ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ВЕЧЕ Е ПОЧТИ ГОТОВ, а посетителите му ще се радват на лукс, видя наш екип на място вчера. От Община Горна Оряховица са направили предписание джамията да се коригира във височина с около метър и да се премахне минарето, но въпреки това то е направено, макар и по-ниско, а независимо от редуцирането на размерите джамията е с доста внушителни размери. Молитвеният дом, който се намира в близост до Радиотехникума и общинската база по озеленяване, се вижда отдалече, защото е най-високата сграда в района и рязко контрастира със съседните неизмазани и недовършени миниатюрни къщички, накичени със сателитни чинии и населени с турчеещи се цигани. За мнозина изграждането на джамия на това място е доста странно, тъй като в Горна Оряховица по принцип липсва турско малцинство, а е налично само ромско.

В МОМЕНТА СЕ ОФОРМЯТ СЪС СКЪПИ ГРАНИТНИ ПАВЕНЦА И ПОДХОДИТЕ, ПО КОИТО СЕ СТИГА ДО джамията. Качеството им далеч надхвърля това на „гранита“, с който е застлан площадът пред Царевец. Мрамори и други скъпи каменни облицовки се поставят и на централния вход, доизкусурява се и минералната мазилка от най-висок клас, както и петкамерната дограма. Луксът личи даже от мраморната вана за изкъпване на покойници, която е направена вътре. „Цигани сме, но хората с джамията ни помагат и лошо не сме видели, няма проблем да станем мюсюлмани. Вижте каква джамия се прави, един милион струвала“, разкрива мургав жител на района.

Джамията започва да се прави през 2014 г., като в началото даже е била спряна заради неспазване на закона. Впоследствие обаче проектът е коригиран и след като се смъква височината, са издадени изрядни строителни позволителни. Четвърт милион за направата й са дадени от турската община Буюкчекмедже, а останалото е предоставено от дарители.

Бъдещата джамия ще е с разгъната площ на преддверието от почти 300 кв. метра. Към нея има и всякакви обслужващи помещения. Идеята за изграждането й се ражда при посещение на делегация от турския град Буюкчекмедже, с който Горна Оряховица е побратимена. Представителите на нашата южна съседка обещали да закупят терен за парк, но после били осигурени и пари за джамията.

Над 5400 души от Горна Оряховица бяха против бъдещия мюсюлмански храм. Близо 4100 от тях участваха в подписка, организирана от ВМРО, а още 1300 души бяха сложили парафа си в електрона петиция.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

5 thoughts on “След повече от век отварят пак джамия в региона

 • 08.04.2016 в 16:08
  Permalink

  А община Г. Оряховица защо не е поискала на реципрочен принцип да построи църква или поне параклис в Буюкчекчедже? Изглежда който (им) плаща той поръчва музиката. Всеки, който си купи парче земя от община Г.О., може да си построи каквото иска. Безродници клети…

  Отговор
  • 14.12.2021 в 17:18
   Permalink

   Aми да построи какво пречи,тя без това Желязната църква е в центъра на Истанбул .,и каде ви боде джамията в града нещастници овци от ВМРО.

   Отговор
 • 08.04.2016 в 17:29
  Permalink

  Намирала се до РАДИОТЕХНИКУМА 🙂 Абе Вие на наркотици ли сте като си пишете глупавите статии ?

  Отговор
 • 09.04.2016 в 10:06
  Permalink

  Защо побратименят град не е постоил църква след като няма турско малцинство в града?

  Отговор
  • 14.12.2021 в 17:11
   Permalink

   Защо да няма около 3000 човека са турци.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.