Театър ВЕСЕЛ и приятели представиха Велико Търново в Сицилия

Търновският театър ВЕСЕЛ представи най-новата версия на спектакъла „Не се предавай!“ (на английски език) в италианския град Палермо по проекта V.I.S.I.ON, подкрепен от Европейската Комисия в рамките на програма Erasmus+, КД2 „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”. Проектът обединява партньорски организации от България, Италия, Люксембург, Великобритания и Белгия. Работейки съвместно се създава програма за обучение посредством театрални техники, целяща развиване на физическата и вербална увереност, създаване на аспирации и насърчаване на индивидуалните умения на деца и младежи с увредено зрение.

1На срещата в Палермо артистичните екипи на актьорите Бернард, Дино, Казимир, Цвета и Александър работиха, твориха и надграждаха заедно с децата от петте държави. Темите, които обединиха общата работа – „Медуза“, „Архимед“, „Етна“, „Орландо“ и „Персефона“, бяха театрализирани и представени в последния ден на събитието.

V.I.S.I.ON създава учебен метод за “себеосъзнаване и възприемане на заобикалящата среда” от страна на деца с нарушено зрение, посредством театрални техники и използване на взаимодействието между сцена, музика, звуци и контакт.

3    В спектакъла на Театър ВЕСЕЛ бяха представени и откъси от бъдещ сценичен продукт, който подготвя Веселин Василев, директор на Търновския куклен театър, с активното участие на един от партньорите по проекта Роси Тодорова от Сдружение „Надежда за всички“ – Велико Търново. Талантливите Ивон, Николета, Християна, Ванеса, Горан, Владимир, Николай, Ивял, Александър, Габриела, Харалампи, Калоян и Александра – ученици от Велико Търново и Горна Оряховица са младите артисти. Именно с тях ще се финализира проектът V.I.S.I.ON през август в старата столица. Тогава ще бъде представен експерименталният спектакъл в изпълнение на театралите.

DO NOT GIVE UP! (6)    Домакините от Велико Търново  подготвят богата културна програма и много изненади за финалната среща по проекта в старата столица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *