Валентин Ламбев втори мандат ще води БСП във Велико Търново

На отчетно-изборната конференция социалистите от старата столица проведоха най-откровената си дискусия за бъдещето на партията

 

ДОСЕГАШНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ БЕ ПРЕИЗБРАН ЗА ВТОРИ МАНДАТ начело на партията в старата столица. Това стана на отчетно-изборна конференция на социалистите, на която в събота делегатите проведоха една от най-откровените си дискусии за бъдещето на организацията както в местен, така и в национален план.

„Първата задача пред нас е да отглеждаме, изграждаме и култивираме кадри. Второто предизвикателство, пред което днес сме изправени, без да губим своята коректност, хуманизъм и принципност, е да се научим да печелим избори в новите груби реалности – въпреки мошеничествата, фалшификациите, натиска, страха и принудата. Третото предизвикателство е да трансформираме партията в модерна лява партия по автентичния и труден път на изконните наши ценности – борба за свобода, за човешки права, за зачитане на човешкото достойнство, за солидарност и за справедливост за всеки. Трябва да намерим сили никога повече да не си позволяваме като национално и местни партийни ръководства да говорим едно, а дойдем ли на власт, да вършим съвсем различно. Четвъртото предизвикателство е да напаснем и изведем като наши приоритети крещящите потребности на българското общество и нация – работещи институции, сигурна държава, перспектива за нашите деца и внуци, сигурност за нашите родители, баби и дядовци.“

Тези задачи очерта Валентин Ламбев, който е и областен лидер на БСП.

„Благодаря ви за доверието и възможността да работим заедно, изправяйки се пред страшно много предизвикателства и трудности. Борих се и ще продължавам да се боря за нашите идеи и идеали. Не съм предал и няма да предам никого от нас. Няма да спра да защитавам от агресивни посегателства, на които сме свидетели всеки ден, нашата история, ценности и хора!“, каза в емоционално обръщение към делегатите Валентин Ламбев.

Той анализира ситуацията в партията в навечерието на 49-ия конгрес. „Председателят на БСП и ръководството, които ще изберем на 7 май, трябва да нарушат най-страшната омерта на българския преход: всеки следващ, които дойде на власт, да не търси сметка на предишния, независимо от безобразията, които е направил“, призова Ламбев. „Ако утрешният лидер на БСП няма смелостта, енергията и подкрепата да промени хода на историята и да наруши тази омерта, то той няма право да се кандидатира. Ако пък утрешният наш лидер има дори и мисъл за коалиция с това туморно образувание, наречено ГЕРБ, този лидер ще се превърне в гробокопача не само на БСП, а на България“, каза Ламбев. Според него, ако ГЕРБ с нещо са вредни и опасни, то не е заради надменността и некомпетентността си, дори не е заради селската хитрост и човешка лакомия за власт и пари, а заради това, че те, съзнателно или не, последователно и трайно разграждат устоите на моралните ценности на българското общество, рушат междучовешките отношения, разрушават институциите и са напът, ако не им се попречи, да закрият де факто държавата.

„Ето това е най-голямото предизвикателство, което стои днес пред нас. Ще допуснем ли с нашето бездействие да станем съучастници на този човешки и институционален геноцид?“, заяви председателят и поиска дебат за обединение на лявото пространство. Той очерта обединението вляво като естествен и закономерен път от долу нагоре, а не спуснато от горе надолу.

„Ако се наложи да се направят жертви от лидерите на левите формации, то нека тези жертви да се правят, но без ние като партия да жертваме нашите принципи и идеали“, посочи още Ламбев. По думите му търновската организация е съхранена и стабилизирана.

„Групата на БСП във Великотърновския общински съвет е силна и единна. Тя има много важна роля на коректив на сегашното уродливо общинско управление, което източи общинската хазна и няма визия и стратегия, камо ли план за действие за решаването на нито един от важните и все по-задълбочаващи се проблеми на града и общината“, бе категоричен председателят на БСП.

Той определи като важна своя мисия подготовката на младите кадри в организацията за предизвикателствата на утрешния ден. „Ако успея да го направя, ще съм спокоен, че съм успял да предам тежката отговорност, наречена партийно ръководство, в сигурни ръце. И тогава след 4 години с удовлетвореност и радост ще направя крачка встрани, за да дам път на втория ешелон, който вече ще има сили сам да поеме с тяло бронебойните куршуми на живота“, заяви Ламбев. След словото му последва дискусия, в която много активисти направиха изказвания.

„БСП трябва да се съхрани като важен политически фактор, който ще влияе на политическия живот в страната“, каза пред конференцията Бойко Великов. Той направи отвод от номинацията си за председател на партията. „Считам за пародийно да имаме 28 кандидати за председател. Трябват ни няколко силни кандидати, които имат идеята какво е нужно на БСП, да залагат на политическата идея“, каза Великов.

В момента тече най-голямата промяна в партията, подчерта заместник-председателят на НС на БСП. От близо 300 общински и районни председатели са сменени над 50% по време на отчетно-изборните конференции. Статистиката показва, че са сменени повече от половината от членовете на общинските партийни съвети – тоест между 2500 и 3000 нови членове. 12 членове на Изпълнителното бюро на НС на БСП са сменени през последната една година. „Промяната е в сила“, подчерта Великов.

„Великотърновската организация е национален пример за това как се изграждат млади кадри, които да поемат ръководството на партията“, каза и депутатът Мариана Бояджиева.

„Имам желание да усетя промяната в БСП. Нямам желание самоцелно да сменям едно име с друго име. Имам желанието новият лидер да зареди с енергия, да има кураж, да има смелост, да сложи можещи, мислещи, критикуващи го хора. Искам този конгрес да излезе с националната кауза за една справедлива държава“, обърна се към делегатите и Весела Лечева, която бе един от най-топло посрещнатите гости на конференцията.

Форумът реши още Общинският партиен съвет да е от 35 членове. За делегати на конгреса бяха утвърдени Валентин Ламбев, Стефан Стефанов, Валерия Дончева, Весела Лечева, Димитър Чолаков, Анета Маноилова и Петко Тюфекчиев. За председател на БСП пък великотърновци издигат Корнелия Нинова, Янаки Стоилов и Михаил Миков. Конференцията утвърди Христо Данев за председател на общинската Контролна комисия. За членове на НС на партията бяха предложени 7 активисти.

Елена ЧАМУРКОВА

One thought on “Валентин Ламбев втори мандат ще води БСП във Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.