И младата лекарка д-р Найме Сирачка избра да гради кариера в търновската болница

Д-р Найме Сирачка е част от последната вълна специализанти, които избраха МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ като финално стъпало на обучение, преди да получат титлата специалисти. 29-годишната лекарка работи в Първо вътрешно отделение и лекува пациенти с ендокринни заболявания. Амбицията й е след успешното завършване на специализацията да се отдаде на репродуктивната ендокринология по примера на нейния ментор в Плевен доц. д-р Катя Тодорова. Такъв тип медици у нас не се среща често, а нуждата им все по-сериозно започва да се усеща поради големия брой двойки, които имат проблеми със зачеването на деца.

Д-р Сирачка е родом от Якоруда. В семейството й има няколко представители на лекарската професия и казва, че родителите й никога не са настоявали да стане доктор, а съвсем сама се насочила към най-хуманното поприще. Завършва медицина в Плевен и открива любовта в лицето на акушер-гинеколога д-р Ерол Максудов, част от екипа на доц. д-р Светлозар Стойков.

„Когато доц. Стойков реши да се премести във Велико Търново, при мен се роди идеята да го последвам. След разговори с ръководството на търновската болница вече бях сигурна в избора си да дойда в старата столица, да довърша специализацията си тук и след това да остана да лекувам за постоянно. Вече 6 месеца съм във Велико Търново и много ми харесват градът и хората“, разказва д-р Сирачка.

29-годишната лекарка работи в Първо вътрешно отделение, в което усилия обединяват специалисти по пулмология, хематология и ендокринология. Според нея това е много голям плюс, защото й дава по-широк поглед над вътрешните болести. „Колективът ме прие много добре, бързо се сприятелих с колегите. Има стрес в работата ни, защото и при нас има спешност. В отделението приемаме пациенти за болнично лечение, което е свързано с напрежение, и се изисква бърза реакция“, обясни тя. Основно лекува хора със захарен диабет и заболявания на щитовидната жлеза.

„Част от пациентите са настроени предубедено към лекарите, едва ли не идват с изисквания как да протече лечението им, защото са прочели нещо в интернет, сложили са си диагноза и очакват ние да я потвърдим. Винаги се съмняват, че ти си направил най-доброто. Няма медик, който би навредил на пациентите“, категорична е специализантката. Казва, че обичайно възрастните хора идват в един много късен етап на заболяването, което усложнява работата на лекаря, и затова препоръчва по-чести профилактични прегледи. За сметка на това пък младите благодарение на интернет се насочват към нещо, което тръгват да изследват профилактично, и специалистите успяват да засекат навреме проблема. Не крие, че е имало моменти, в които е мислила да замине за чужбина. „Няма как да не помислиш за работа извън България, особено когато се сблъскваш с чисто административните проблеми в системата. Почти всички мои състуденти от випуска заминаха за Германия и ми разказват, че там те не мислят толкова административно, което улеснява работата им. Аз обаче най-комфортно се чувствам в България“, заявява младата лекарка.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “И младата лекарка д-р Найме Сирачка избра да гради кариера в търновската болница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *