Посланикът на Гърция участва в кръгла маса във ВТУ

ПОСЛАНИКЪТ НА ГЪРЦИЯ НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ДИМОСТЕНИС СТОИДИС участва в петък в кръгла маса на тема: „Културата – ключ към знанието” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Форумът беше част от тържествата, посветени на 10-годишнината от създаването на библиотечно-информационния център „Гръцки език и култура” към Великотърновския университет.

Преди началото на кръглата маса проф. Христо Бонджолов и посланикът на Гърция се срещнаха, за да обсъдят бъдещи съвместни инициативи, сътрудничеството на Великотърновския университет с университети от Гърция, обучението по гръцки език и др.

Новогръцки език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” се изучава в три бакалавърски специалности „Приложна лингвистика”, „Балканистика” и „Етнология” и в магистратурата по транслатология със славянски и балкански език, който е новогръцки. Великотърновският университет е първият граждански вуз в България, в който се изучава новогръцки език като редовна университетска специалност. Преди три години във висшето училище беше открита и съвсем новата специалност „Български език и източен език”, в която един от възможните езици за изучаване е именно новогръцки.

Студентите се дипломират като преводачи по гръцки език, балканисти, етнолози и магистри, владеещи езика. 19 випуска са завършили до момента и повечето от висшистите са си намерили успешна реализация в професионални сфери, предполагащи висока степен на владеене на новогръцки език. В момента гръцки учат 60 студенти.

Веднага след края на кръглата маса в ректората беше открита и изложба „От Алфа до Омега – фотографска интерпретация на гръцката азбука”. Изложбата е на Музея на фотографията в Солун и включва 24 изображения, дело на 24 фотографи. Фотографиите ще останат тук до 22 април.

С. БОЯНОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *