София и Велико Търново готвят по-лек режим за ремонтиране на културните паметници

Експерти от Община Велико Търново и столичното кметство ще подготвят промени в Закона за устройството на територията, които да са съвместими с нормите на Закона за културното наследство. Целта е да бъдат облекчени процедурите по ремонт на къщи, които са и паметници на културата. Това стана ясно след работна среща между кмета на Велико Търново Даниел Панов и столичния градоначалник Йорданка Фандъкова. Двамата се договориха законопроектът да бъде внесен за обсъждане в Националното сдружение на общините на Република България и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По инициатива на кметовете на старата и настоящата столица, подкрепена от НСОРБ, предстои създаването на изнесени регионални центрове на Националния институт за недвижимо културно наследство. Те ще бъдат разположени в София и още пет областни града, сред които и Велико Търново.

Кметовете на София и Велико Търново обсъдиха и бъдещите съвместни културни събития между двата града и Варна. По идея на Даниел Панов 30% от финансирането, което България ще получи по инициативата „Европейска столица на културата”, ще бъде отредено за съпътстващи събития в трите града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *