Стоматолозите в областта подкрепят протеста на джипитата

Около 50 зъболекари от региона се събраха във Велико Търново на лекцията на доц. д-р Димитър Йовчев „Неточности и грешки при разчитане на дентални и образни изследвания“. Форумът бе по инициатива на Българския стоматологичен съюз и първото подобно събитие за годината. „Инициативата представлява продължаващо обучение на денталните лекари с цел поддържане на високо ниво на професионална компетентност във връзка с новостите в стоматологията. Разработката дава информация как да не се допусне неточност при диагностиката, когато да се избере изследване със скенер, вместо рентгенова снимка“, обясни д-р Йовчев, преподавател от катедра „Образна и дентална диагностика“ във Факултета по дентална медицина в Медицинския университет в София.

На форума присъства председателят на областната организация на стоматолозите д-р Румен Тодоров. Той заяви, че колегите му подкрепят исканията на общопрактикуващите лекари.

„Ние сме твърдо против въвеждането на пръстовия идентификатор. Не сме хората, които да проверяват по такъв начин пациентите си, има си осигурителни книжки за това. С него се усложнява работата ни и въобще всяка рязка сменя в системата води до трусове в практиката ни“, коментира той. Д-р Тодоров изтъкна като сериозен проблем и недофинансирането на клиничните пътеки. Здравната каса например не поема протезирането и то не се включва в рамковия договор.

„Националната здравна карта не е обективна. Настояваме за нова, реална здравна карта, съобразена с нуждите на населението“, каза председателят на областната структура. Той посочи като задължителен критерий в изготвянето й необходимостта от стоматолог на всеки 1500 души, а не както в момента – на всеки 1000.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *