106 четения

Бившият шеф на ВиК Евгени Николов отива на съд за… пети път

КУРИОЗИ В ХРАМА НА ТЕМИДА


Продължава 7-годишната съдебна сага срещу бившия шеф на „ВиК Йовковци” във Велико Търново Евгени Николов. Той отново ще се изправи пред Темида тази седмица по дело за плащане на адвокатски хонорари в размер на 132 320 лв. на убития адвокат Петър Лупов и варненския му колега Пламен Луков. 57-годишният бивш директор ще застане пред Темида за… пети път.

Поредното дело в Окръжния съд е по обжалване на присъда на Районния съд от 2102 г. Тогава Николов е признат за виновен в това, че в периода от 28 януари 2004 г. до 7 септември 2006 г. като управител на „ВиК Йовковци” ООД съзнателно сключил неизгодни сделки. Евгени Николов застана на подсъдимата скамейка заради подписани договори за правна защита и съдействие с адвокатите Лупов и Луков, от което произтекла значителна вреда за дружеството в размер на 132 320 лева. Първоинстанционният съд му наложил наказание от една година и 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Със същата присъда Евгени Николов е лишен от право да заема ръководна, материалноотговорна и отчетническа дейност за период от 3 години от влизане на присъдата в сила.

Тази присъда обаче, плюс още четири, са отмени по време на 7-годишната съдебна сага, която обикаля съдебните инстанции у нас!

 

ТРИ ПРИСЪДИ НА РАЙОННИЯ СЪД – ДВЕ ЕФЕКТИВНИ И ЕДНА УСЛОВНА

 

ПРЕЗ ЯНУАРИ 2013 Г. ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД ОСЪДИ ЗА ТРЕТИ ПЪТ Евгени Николов. Тогава му даде една година и 6 месеца условно заради щети от неизгодни сделки за 132 320 лв. през 2004 – 2006 г. Първите две присъди на ВТРС при различни съдии бяха по 2 години затвор и Николов трябваше да плати и 250 000 вреди на дружеството, в което членуват всички общини от областта. Тези присъди обаче бяха отменени от Окръжния съд и делото върнато за ново разглеждане от нов състав на най-големия районен съд в областта.

ПРЕЗ ЗИМАТА НА 2015 Г. БИВШИЯТ ШЕФ НА „ВиК Йовковци” Евгени Николов получи поредната си присъда от Окръжния съд във Велико Търново за източване на водното дружество, стана ясно вчера. Този път Темида му дава една година условно и признава вреди от над 162 000 лв. по обвинение в сключване на неизгодна сделка за правна помощ за близо 50 000 лева. Отменя и предишно решение Николов да не може да заема отговорна длъжност за срок от 3 г. И тази присъда на ВТОС обаче по-късно е отменена.

ПРЕДИ 7 Г. ПРОКУРАТУРАТА ОБВИНИ БИВШИЯ УПРАВИТЕЛ НА ВиК И БИВШ ОБЛАСТЕН ЛИДЕР НА НДСВ в щета от 610 434 лева, но после съдебните състави отхвърлиха част от сумата по обвинението. Тази игра на котка и мишка между Районния и Окръжния съд продължава вече години…

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!