4 четения

Десетки милиони от държавата искат общините от областта за възстановяване на щети от бедствия

В. Търново се надява на 6,2 млн. лв., Г. Оряховица на 1,2 млн., Стражица на 950 хил., Сухиндол на 114 хил. лв.

 

ДЕСЕТ ИСКАНИЯ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ОБЩИНСКИ ОБЕКТИ ПОДКРЕПИ РЕСОРНАТА ОБЛАСТНА КОМИСИЯ на вчерашното си заседание в областната администрация.

Докладите на кметовете, с които се искат средства от републиканския бюджет, ще бъдат изпратени до Министерския съвет и комисията за възстановяване.

От Община Горна Оряховица отново настояват за финансиране на неотложни аварийно-възстановителни работи на „Първо килийно училище“ при храм „Св. Георги” в Горна Оряховица на стойност 166 844,25 лв. Състоянието на сградата е определено като предаварийно. От кметството искат и 370 450 лв. за укрепване на свлачище в Източната промишлена зона на града. Третият проект е на стойност 237 980 лв. и е за ремонт на църквата „Света Марина“ в село Поликраище. За ремонт на покрива на южното крило на общинската болница се искат 385 000 лв., а други 353 000 лв. са заявени за възстановителни дейности на покрива на читалище „Надежда“ в Горна Оряховица.

От Община Велико Търново са внесли искане за финансиране на неотложни възстановителни работи на 16 обекта от общинската инфраструктура на стойност 1,02 млн. лв. Вследствие на обилните валежи от дъжд на 1 февруари 2015 г. са причинени щети по улици и общински пътища в градовете Велико Търново и Килифарево, селата Беляковец, Присово и Никюп и общинския път от Къпиновския манастир за вилната зона. Освен това търновската администрация иска 5,2 млн. лв. за възстановяване на 17 обекта от инфраструктурата, които са общинска собственост и са понесли щети вследствие наводненията от реките Янтра, Белица, Дряновска и Еньовица на 19 и 20 юли 2014 г.

Община Стражица е заявила 951 779 лв. за укрепване и почистване на десния бряг на Стара река в регулацията на село Кесарево. От община Сухиндол пък представиха проект за аварийно-възстановителни работи на църквата „Св. Димитър“ в село Бяла река на стойност 114 697 лв.

Всички искания са подкрепени от членовете на комисията към Областната администрация във Велико Търново.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!