3 четения

Климатичните промени са заплаха за сърцето, белия дроб и мозъка

Здравни експерти очакват през следващите десетилетия в резултат на климатичните промени да се увеличат годишните смъртни случаи от топлинни вълни и психичните проблеми, свързани с екстремни проявления като урагани и наводнения, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от проучване на осем федерални агенции в САЩ.

“Досега не сме били свидетели на подобна сила с множество ефекти. По отношение на климатичните промени не можем да посочим единичен източник, към който да насочим вниманието си. Налага се да се справяме с различни проблеми”, казва здравният експерт Вивек Мърти.

През изминалите години годишните смъртни случаи в САЩ в резултат на топлинни вълни са били между 670 и 1300. Експертите прогнозират, че до 2100 г. броят им може да надхвърля 27 000 случая годишно.

Екстремната топлина се свързва с увеличаване на горските пожари и полените. Влошеното качество на въздуха крие заплаха от астма и други белодробни проблеми. Експертите очакват, че влошеното качество на въздуха ще води до стотици хиляди случаи на преждевременна смърт, болнични посещения и остри респираторни болести всяка година до 2030 г.

Климатичните промени са заплаха и за психичното здраве. На места, засегнати от екстремни проявления като урагани и наводнения, могат да се увеличат случаите на посттравматичен стрес, депресия и генерализирана тревожност. Експертите обаче отбелязват, че са необходими повече изследвания за оценка на рисковете за психичното здраве.

Специалистите прогнозират и увеличаване на случаите на болести, пренасяни от комари и кърлежи.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!