Прокуратурата поиска отмяна на таксите за разкопаването на улици и тротоари

Падат наредби в 8 общини от областта

 

8 ОБЩИНИ ОТ ОБЛАСТТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЩЕ ПРЕМАХВАТ ТАКСИТЕ ЗА РАЗКОПАВАНЕ НА УЛИЦИ И ТРОТОАРИ, след като Окръжна прокуратура подаде протести срещу общинските наредби, които фиксират депозити и такси за това.

Реакцията идва след специална проверка на Върховна прокуратура в цялата страна, която установила, че в наредбите, приети от общинските съвети, са регламентирани различни административни процедури и местни такси, които нямат законова основа. Съгласно Закона за устройство на територията, работите, свързани с разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, се извършват въз основа на разрешение за строеж, посочват от прокуратурата.

НАРЕДБАТА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТАКСИ ЗА РАЗКОПАВАНЕ ИЛИ ДЕПОЗИТИ БЕ ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ, КОЯТО БЕ ПРИЕТА ПРЕЗ 2011-А И ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАРАДИ ОКАЯНОТО СЪСТОЯНИЕ НА УЛИЦИТЕ И БЕЗРАЗБОРНОТО РАЗКОПАВАНЕ. Ако бъде отменена, практически вече няма да има местна наредба, която да регламентира депозит или каквато и да е санкция за онези, които дупчат, за да полагат кабели, тръби и всякакви други подземни комуникации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *