5 четения

Третирането на пристрастяването към захарта като наркотична зависимост може да намали затлъстяването

Лекарство, което се използва за лечение на тютюнева зависимост, е ефикасно срещу пристрастяването към захарта, сочат резултатите от две австралийски изследвания, цитирани от ЮПИ.

Свръхконсумацията на захар е смятана за главна причина за епидемията от затлъстяване. Предишни изследвания показаха, че въпросната епидемия се дължи донякъде на пристрастяване като онова към никотина.

Учени от Технологичния университет на Куинсланд установиха в експерименти с лабораторни мишки, че лекарството варениклин с търговското название Chantix намалява консумацията на захар и изкуствени подсладители като захарин. „Доказано бе, че прекалената консумация на захар допринася директно за наддаване на телесно тегло – заяви експертката по невронауки Селена Бартлет от университета. – Показано бе също, че увеличава многократно нивата на допамин, които контролират свързани с възнаграждението и удоволствието мозъчни зони по начин, сходен с ефекта от тютюна, кокаина и морфина.“

Учените освен това тествали ефекта от варениклин върху пристрастени към захарта или подсладителите мишки. Констатирано бе, че лекарството намалява консумацията на захар сред гризачите, а това навежда на мисълта, че може да се използва като терапия срещу затлъстяването при хората. Резултатите от изследванията са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *