Новини

Утвърдиха 93 паралелки с прием след VII и VIII клас в областта

93 ПАРАЛЕЛКИ С ПРИЕМ СЛЕД VII И VIII КЛАС СА УТВЪРДЕНИ ЗА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА. 47 нови класове ще се опитат да сформират училищата, които приемат ученици след завършен VII клас. По шест паралелки традиционно получиха Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново. Две паралелки с профили в сферата на изкуството и технологиите получи най-голямата гимназия в областта СОУ „Емилиян Станев“. СОУ „Вела Благоева“ отново има прием по предприемачество и бизнес. В старата столица има утвърдена и една хуманитарна паралелка, която е в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.

Двете гимназии в Горна Оряховица са обявили прием в три профила – природо-математически, чуждоезиков и технологичен. В Елена и Лясковец също има паралелки в сферата на технологиите, в Стражица гимназията приема ученици в паралелка по информационни технологии. Хуманитарен и природо-математически е приемът в Павликени, а в другата голяма община – Свищов, има паралелки в три образователни сфери – спорт, предприемачество и бизнес и чужди езици.

38 СА УТВЪРДЕНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ С ПРИЕМ СЛЕД ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ. От тях 22 са в професионалните гимназии и 5 са професионалните паралелки в общообразователните училища. След осми клас има разкрити още четири паралелки за ученици със специални образователни потребности, една вечерна и три за задочно обучение.

И тази година Хуманитарната гимназия ще опита да направи клас с 26 ученици в една паралелка след завършен VIII клас, която ще е професионална.

СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО получи възможност да направи прием по новата специалност „Офис мениджър и бизнес администрация“ след VIII клас, както и в специалност „Бизнес администрация“ с прием след VII клас. Тази специалност не е нова за училището, но няколко години поред е била замразена, уточни началникът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева.

Другата утвърдена нова специалност „Кетъринг“ е в Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов. Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Свищов ще събира ученици за обща паралелка с две специалности в нея – „Автоматизация на непрекъснато производство“, която е нова, и традиционната за училището „Автотранспортна техника“. Новата професия там е съобразена с нуждите на общината и е подкрепена от „Свилоза“ ЕАД и „Свилоцел“ ЕАД, където имат нужда от техници по автоматизация. Двете фирми са гарантирали, че работни места за младите специалисти ще има.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *