Владимир Стефанов е първият търновски учител в програмата „Заедно в час“

Проектът е създаден по идея на фондация „Америка за България”

 

ВЛАДИМИР СТЕФАНОВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ТЪРНОВСКИ УЧИТЕЛ, КОЙТО РАБОТИ В ПРОГРАМАТА „ЗАЕДНО В ЧАС“. Тя го е пратила чак в софийското село Чавдар, но педагогът признава, че не съжалява за това си приключение и ако може да го преживее още веднъж, би го направил, без да се замисли.

„Заедно в час“ е организация, създадена по идея на фондация „Америка за България“. Най-общо тази организация има мисията да осигурява достъпно и качествено образование. А малко по-конкретно „Заедно в час“ издирва талантливи учители, които да са съгласни да работят в училища в малките населени места на България“, разказва Владимир. Организацията е партньор на една от най-популярните световни мрежи „Обучение за всички“. Тя е тръгнала от САЩ преди 20 г., но вече обединява педагози от повече от 40 страни в света.

Владимир, който е възпитаник на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, където е учил математика с английски език, се срещнал с програмата „Заедно в час“ преди две години. Тъкмо завършвал социална педагогика в Пловдивския университет и търсел разнообразие, предизвикателство, въобще пълна промяна на живота си. Пробвал се да направи тази промяна първо в Италия. Заминал там при майка си на гости, започнал да работи и получавал нелоши пари, но през цялото време мислел за България и за приятелите си тук. Затова един ден просто си събрал багажа и се качил на самолета за дома. Когато се прибрал, се позачудил къде точно да се върне – във Велико Търново или в Пловдив. Избрал Пловдив, където все пак са преминали последните години от живота му. Намерил си работа в голям магазин и явно се справял добре, защото му предложили да кандидатства за управител на един от отделите. Обаче две седмици преди да започне обучението му за новото място, Владимир отново си събрал багажа и напуснал.

„Вече бях научил за „Заедно в час“ от един приятел. Реших да поразуча и да разбера какво толкова е намерил в тази програма, за да кандидатства, и в крайна сметка аз самият кандидатствах. Бях просто омагьосан от мисията на организацията – а те търсят учители за места, където са най-нужни. Аз самият търсех моето място и… подадох документи“, разказва Владимир.

СЛЕД КАТО ГО ОДОБРИЛИ САМО ПО ДОКУМЕНТИ, ГО ИЗВИКАЛИ НА РАЗГОВОР, ЗА ДА ПРОВЕРЯТ ДАЛИ НАИСТИНА Е ТОЛКОВА ДОБЪР, КОЛКОТО ИЗГЛЕЖДАЛ. Харесали го. „Едно от хубавите неща в тази програма е, че през цялото време имам ментор. Учител, който вече е минал през „Заедно в час“ и е готов да сподели целия си опит с мен. Той ме подкрепяше през всичките месеци на обучение и ми помогна да се подготвя за оценяването. А оценяването става с тест и подготвени от мен уроци“, уточнява Владимир и признава, че през цялото време на подготовка е преминал през куп интервюта, като всеки път интервюиращият бил различен. В крайна сметка всички тези оценители дават мнението си за учителя и заедно формират оценката за него.

След като преминал през обучението и месеците подготовка, той получил оферта да сключи договор със „Заедно в час“. Обаче Владимир нямал педагогическа правоспособност и се наложило да се върне в университета, за да я придобие. След това бил и на Лятна академия, която е лятно училище за деца, по време на което бъдещите учители на „Заедно в час“ трупат практика и опит.

„Питаха ме, разбира се, в кой район на България предпочитам да отида да работя. Аз исках да се върна във Велико Търново, но никое от училищата в областта не работеше тогава с програмата. Затова реших да се оставя в ръцете на съдбата и им казах – няма значение, където ме пратите. Пратиха ме в Чавдар – най-малката община в страната. Когато за първи път стъпих в селото, площадът беше като бомбардиран, ако някой ми беше казал, че селото ще се прочуе в медиите именно с този си площад, щях само да се подсмихна иронично“, разказва търновецът. В селото Владимир отишъл, за да премине през още едно интервю – това с директора на местното училище. Може да си най-добрият в програмата „Заедно в час“, но тя не ти гарантира място, просто кандидатстваш, където има обявен конкурс, но директорът изобщо не е длъжен да те избере, обяснява правилата Владимир. Директорката на школото го харесала и той започнал работа на 2 септември 2014 г. като учител по английски език и като възпитател.

ПРОГРАМАТА ОСИГУРЯВА НА МЛАДИТЕ СИ УЧИТЕЛИ САМО ДВУГОДИШЕН ДОГОВОР. Единствената привилегия е допълнително заплащане към учителската заплата. Този договор за Владимир изтича в края на тази учебна година. Не може да го поднови, може да остане като учител в селото, но вече не като учител от „Заедно в час“. Може да стане ментор за следващия млад учител, който търси предизвикателство в професията. „Тази програма и срещите ми с учителите от световната мрежа ме научиха да бъда учител. Да подкрепям децата. Самият аз съм бил ученик и често съм чувал колко съм глупав и как от мен нищо няма да излезе. Аз така на моите ученици не говоря. И се радвам, че те започнаха да вярват на думите ми и да вярват на себе си“, усмихва се Владимир. Освен че е учител на децата, той е организирал и клуб по фотография, а една от неговите ученички – Наталия Гуглева, която е само в 6 клас, се оказала една от финалистките във фотографския конкурс на УНИЦЕФ.

Владимир Стефанов почти е решил, че от следващата учебна година ще се върне във Велико Търново, въпреки че родителите на неговите ученици упорито го убеждават да остане там. Младият учител обаче иска да осъществи всичките си идеи и мечти в образователната сфера именно в родния си град. Също така иска да остане и в системата на „Заедно в час“, където се е научил да бъде учител лидер и учител вдъхновител.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *