63 четения

Горнооряховският балет „Калина” спечели шест отличия в международен фестивал

С шест награди за десет представени танца се завърна горнооряховският балет „Калина” от десетия юбилеен и най-силен до този момент международен балетен фестивал „Танцуваща река“ в Русе. Тази година броят на участниците достигна 800 от 28 състава, 6 от които от Румъния. Участниците се изявяваха на две сцени едновременно.

Балет „Калина“ към читалище „Напредък“ Горна Оряховица бе сред най-силните участници във фестивала. Художественият ръководител на балета Калинка Генова тази година заведе 26 момичета, които се състезаваха във втора, трета и четвърта възрастова група в категории: соло, дует, малка група и голяма група. Шест от 10 танца, с които участваха момичетата от балет „Калина“, бяха наградени.

Соловият танц на Кристина Георгиева „Принцеса Анастасия” бе отличен с трета награда. Момичето е познато на българската публика с впечатляващото си участие в „България търси таланти“, в което стигна до четвъртфинали.

Соловият танц „Мечта” на Росияна Токмакчиева е с поощрителна награда. С трети награди бяха отличени дуетният танц „Шоколадчетата – Милк и Дарк“ на Кристина Георгиева и Росияна Токмакчиева и соловият танц на Мартина Христова „До последен дъх“.

С трета награда е и танцът „Призрачен сблъсък“ на момичета от IV възрастова група, състезавали се в категория „Малка група“, а танцът им „Пешеходна пътека – трагедия и надежда“ в категория „Голяма група“ бе отличен с поощрителна награда.

Децата от балета готвят нов спектакъл, чиято хореография е поставена от световните шампиони Василена Шопова и Виктор Алеков и с която ще се представят в началото на юни на традиционния годишен концерт в Горна Оряховица.

Теодора КОСТАДИНОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!