Инструктор на полицейски кучета направи първия хотел за четириноги във В. Търново

ВСЕ ПОВЕЧЕ ТЪРНОВЦИ ПРИБЯГВАТ ДО УСЛУГИТЕ НА ХОТЕЛА ЗА КУЧЕТА НА АНГЕЛ НЕНОВ. ГРАФИКЪТ ОБАЧЕ Е ПЪЛЕН И ЗАТОВА СЕ НАЛАГА СОБСТВЕНИЦИТЕ на четириноги да правят резервации седмици по-рано. Освен място за нощуване в хотела се осигурява и дресировка, ако стопаните имат проблеми във възпитанието на домашните любимци. След като си прибират кучето, хората с радост установяват, че животното коренно е преобразило поведението и нрава си.

Ангел Ненов дълги години работил като инструктор на полицейски кучета, а след пенсионирането си решава да продължи в тази насока. Купува къща, в която обособява терен за хотел за четириноги, и успява да увлече в заниманието си своя син Пламен. Узаконява дейността си и през 1996 година базата посреща първите си гости.

Хотелът разполага с осем вътрешни и две външни клетки, които са подходящи за по-едри породи.

„Имам клиенти от Варна, Плевен Ловеч и София дори, които избират моя хотел, защото мястото е малко, компактно и спокойно”, разказва Ангел.

По време на престоя той осигурява три разходки дневно на кучетата, полезна храна и специални грижи, ако собствениците пожелаят. Казва, че стопаните оставят животните предимно когато се налага да пътуват в чужбина или си вземат почивка и няма кой да се грижи за тях.

„Има много кандидати за обучение на кучета, които ми се обаждат. Каня ги да се срещнем лично, за да им дам съвети. Тези, които не могат да се справят във възпитанието на животното, трябва да знаят, че дресировката няма как да се направи за ден-два. Не може да се определи еднозначен период. Едно истинско обучение трае от един до три месеца. Всяко куче изисква индивидуален подход”, обяснява Ангел. Според него агресията на кучетата е породена от грешки на стопаните в отношението към животните. „Те трябва още от малко да му покажат, че има йерархия в семейството. Първо е бащата, после майката, децата и накрая домашният любимец. Когато кучето е дошло в новия си дом, то не бива да се гушка и мачка, защото по този начин добива авторитет и сила. Започва да се смята, че е тартор в „глутницата”, обясни собственикът на хотела.

Задължителна част от дресировката е социализацията на четириногото. Ангел обясни, че често тя се схваща грешно и стопаните мислят, че се случва, когато заведат животното в парк с други кучета. „Социализацията е, когато то се отдели от мястото, където се отглежда. Смяната на обстановката му позволява да разбере, че има живот и извън дома. При някои кучета тя се налага към петия месец”, обясни той.

Инструкторът заяви, че работата с котки е по-трудна. Това се дължи на факта, че те са недоверчиви и с по-изразен характер. В хотела той разполага и с една клетка за котки. „Адаптацията при тях отнема голям период от време и съм имал случаи, в който котето до последно се държи агресивно”, спомня си Ангел.

Подобно на тях, някои кучета не подлежат на дресировка, но те са много малко на брой. Когато обаче се работи с едно животно, най-важното е доверието между дресьора и него. „Първо трябва да се сприятелим. На някои кучета са нужни два дни, а на други максимум четири дни. Когато направим връзката, нещата се получават. Стопаните трябва да научат кучетата си на уважение. Това става чрез храната. Животното трябва да знае, че те го хранят. Ако не изпълнява команди и прави бели, не бива да го лишавате от храна, а просто да закъснеете с вечерята примерно”, уточни собственикът на частния кучкарник.

Неговият син от няколко години живее в САЩ и в момента също изгражда база за хотел за кучета. Оттам дошла идеята Ангел да започне да предлага дневна грижа за домашните любимци. „В Америка това е много разпространено. Когато хората тръгват за работа, ги оставят в хотела и оттам поемат служителите. Те се занимават с тях през работния ден и вечерта собствениците си ги прибират. Вместо тепърва да ги разхождат, кучетата са спокойни, защото не са стояли затворени вкъщи”, обясни Ангел.

В момента гости в хотела са представители на породите „Кани Корсо”, Доберман, „Джак Ръсел” и „Белгийска овчарка Малиноа”.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

One thought on “Инструктор на полицейски кучета направи първия хотел за четириноги във В. Търново

  • 15.04.2016 в 9:26
    Permalink

    Къде се намира този хотел?
    телефон,адрес ако може

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *