Павликени плаща 35 000 лв. глоби за потрошена керамика от римско време при ремонт на улица

Кметът инж. Емануил Манолов: “Вече сме платили 12 000 лв.“

 

ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ Е ОСЪДЕНА ДА ПЛАТИ 23 000 ЛЕВА ПО НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ на Министерството на културата за потрошаване на керамични фрагменти от битова и строителна керамика от римската епоха. Случката е станала по време на изкопни работи за ремонт на улица в града, а решението на Административния съд във В. Търново от 11 април т.г. е окончателно и потвърждава решението на Районния съд в Павликени за тлъстата санкция.

„…Не знаех, че е излязло и това решение. По същия казус вече платихме 12 000 лева за неспазване на други нормативи при извършване на същия голям проект в града за градежа на пречиствателната станция и прилежащата инфраструктура, който приключи”, коментира вчера кметът на общината инж. Емануил Манолов.

НАТРОШЕНОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО В ОТСЕЧКАТА МЕЖДУ УЛИЦИТЕ „ДУНАВ“ и „Ал. Стамболийски“ било установено от комисия от културното ведомство и археолог от местния Исторически музей на 22 май 2015 г. След огледа изкопните работи били спрени и после продължили задължително в присъствието на археолог. Първо улицата била освободена от насипа и било извършено проучване за сметка на възложителя на проекта. При разследването станало ясно, че още при реализацията на грандиозния проект за над 30 млн. лв. не било направено съгласуване с министъра на културата по Закона за културното наследство, което дало основание на ведомството да издаде и наказателното постановление. Общинските юристи са оспорили и пред двете съдебни инстанции глобата от 23 000 лв.

СПОРЕД СЪДА ОБАЧЕ КМЕТЪТ НА ПАВЛИКЕНИ Е БИЛ УВЕДОМЕН ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПРОЕКТ от Историческия музей, че в урбанизираната територия на Павликени по време на теренни археологически проучвания и строително-ремонтни и селскостопански дейности през XX век са открити движими и недвижими културни ценности. В същото време от представеното по делото разрешително за строеж се вижда, че министърът на инвестиционното проектиране е разрешил на общината да работи по проекта.

„…Всичко бе съгласувано и одобрено от всички специалисти, но така или иначе сега общината е виновна и ще плащаме всички ние“, каза по този повод кметът Манолов.

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.