Посланичката на Египет чете лекция пред студентите в Стопанския факултет

ПОСЛАНИКЪТ НА ЕГИПЕТ НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО МАНАЛ ЕЛ-ШИНАУИ БЕШЕ ВЧЕРА ГОСТ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, за да изнесе лекция пред студентите от Стопанския факултет. Тя говори по темата „Развитие на българо-египетските отношения“.

След лекцията Манал Ел-Шинауи се срещна с ректора на университета проф. д-р Христо Бонджолов и двамата са обсъждали сътрудничеството между Великотърновския университет, eгипетското посолство и договорите с университети в Египет, с които вузът работи. Изучаването на арабски език във ВТУ е била другата тема в разговора, на който са присъствали доц. Димитър Димитров, зам.-ректор по международно сътрудничество, проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, и проф. Карим Наама, преподавател в Стопанския факултет.

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ е второто висше учебно заведение в България, в което се изучава арабски език. Специалността, която вузът предлага, е „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски” и тя е уникална. Открита е през учебната 1992 – 1993 г. От учебната 2009 – 2010 година в специалност „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски” могат да кандидатстват и студенти, които вече владеят някакъв друг чужд език, и така те имат по-големи шансове за реализация на пазара на труда.

Преди три години за първи път беше извършен прием и по специалност „Български език и арабски език”. В момента в двете специалности се обучават общо 15 студенти.

ВТУ има сключени договори за сътрудничество с университета в Ал-Мансура, университета „Суецки канал”, както и с Върховния съвет за паметниците на културата към Министерството на културата на Египет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.