Богатствата на музея в Горна Оряховица

АРХЕОЛОГИЯ, ЕТНОЛОГИЯ, НАСОЧЕНА КЪМ СТАРИЯ ГРАДСКИ БИТ И ЕТНОГРАФИЯТА, НАЦИОНАЛНО-ОСВОБОДИТЕЛНИ БОРБИ С АКЦЕНТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА и Първи революционен окръг на Априлското въстание – това са основните фондове на Историческия музей в Горна Оряховица. Неолитни брадвички на незапомнени години са най-старите експонати, които витрините на институцията пазят. Най-съвременните вероятно са детските играчки, които музеят събира отскоро. Много съвременна е и частта от огромната колекция коледни картички, която разнася славата на музея из цялата страна.

„Единствен музей сме, който има като филиал Туристически информационен център, което ще рече, че си имаме направление туризъм. А най-новата ни придобивка е Музеят на суджука. Експозицията е етнографска и показва как е изглеждала една суджукарска работилница преди около 100 г.“, разказва директорът на музея Пламен Мадемов. След това допълва, че сред атрактивните сбирки са и тези за пороците на българина – тютюнопушене, алкохол и захар. Това, което музеят няма, а Пламен Мадемов много би искал да представя пред посетителите, е фонд за Атанас Буров. Но заради годините на социализма, когато този човек е бил тотално отречен, днес във фонда няма почти нищо.

ЗА НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ЕКСПОНАТИ НА МУЗЕЯ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА РАЗКАЗВА В ТАЗИ СИ ПОРЕДИЦА В. „БОРБА“. Те са свързани със символите на града – Елена Грънчарова и шампиона по борба Никола Петров, с огромната колекция от пощенски картички, започнала със снимките и делото на светлописеца Иван Захариев, с четири икони от Божи гроб и много вещи, които припомнят историята на Априлското въстание. Във фондовете на музея има богата археология – надгробни паметници, колекция от амфорни дръжки с печати, уникални женски украшения за глава, инвентар от некрополите в с. Янтра, който пресъздава обреди и вярвания от XIV в. Приписка на поп Йонко, която указва кога Горна Оряховица става град, турски ферман, който дава специален статут на селището, мраморна икона със сцена от житието на св. Йоан Кръстител, спомени за първия градски часовник, който мери времето още преди 400 г., и разбира се, сбирка с експонати за Първия български мострен панаир – този, който предхожда Пловдивския панаир.

ПОРЕДИЦАТА СТАНА ВЪЗМОЖНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ДИРЕКТОРА НА МУЗЕЯ ПЛАМЕН МАДЕМОВ, Мая Иванова, уредник на фонд „Археология“, и Теменуга Йорданова, уредник на фонд „Етнография“.

Но преди да започнем с представянето, малко история за самия музей.

Началото на музейното дело в град Горна Оряховица е поставено през 1962 г. Първоначалният фонд на музейната сбирка е възлизал на около 500 експоната. През следващите десет години броят им се увеличава в пъти.

През 1972 г. сбирката е преместена в преустроената двуетажна сграда на ул. „Антим І” N 1 в централната част на Горна Оряховица, където музеят се помещава и до днес. Новата експозиция е открита на 2 юни 1973 г.

В структурата на музея влизат и двата филиала – Етнографският музей в Долна Оряховица, създаден през 1981 г., и къщата музей „Асен Разцветников” в Драганово, открита през 1985 г.

Историческият музей в Горна Оряховица е носител на отличието „Най-добър музей“ за 2009 година в регион Централна Стара планина на Регионална туристическа асоциация „Стара планина“. Във връзка с националната кампания „Опознай родния край“ в пътеводителя за област Велико Търново Горнооряховският музей е включен под номер 13.

Преди две години музеят стартира една от най-привлекателните си за децата на града инициативи – „Семейна събота в музея“. Проектът започна с интерактивната изложба „Детето с мен“ и представяне на автентични детски игри.

One thought on “Богатствата на музея в Горна Оряховица

  • 19.04.2016 в 15:44
    Permalink

    Мадемов, Мадемов, можеш само да му „дишаш пушека“ на Иван Бъчваров(бог да го прости!)

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *