Ледената покривка в Гренландия започна да се топи по-рано от обикновено

Тази седмица ледената покривка в Гренландия започна да се топи по-рано от обикновено вследствие на нехарактерно за сезона покачване на температурите и дъждовете, заявиха учени, цитирани от Асошиейтед прес.

Те са обезпокоени какво ще се случи, когато започне сезонът на топенето през лятото. „В началото на седмицата около 12 процента от ледената покривка – 1,7 милиона кв. км площ, показа признаци на топене“, заяви климатологът Петер Ланген от Датския метеорологичен институт.

С това рекордът за ранно топене бе подобрен с повече от три седмици. Подобно топене е нормално за края на месец май, но не и за средата на април, увери ученият.

Обикновено няма признаци за топене на ледената покривка в Гренландия по това време на годината. Досега най-ранното топене на повече от 10 процента от ледената покривка бе регистрирано на 5 май 1990 г. Дори през 2012 г., когато изтъня 97 на сто от ледената повърхност на Гренландия, нямаше толкова ранно топене.

Ланген поясни, че проблемът не е свързан с количеството стопен лед, а с момента на топене. „Това количество не означава нищо през юли, но е значимо за април“, отбеляза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *