„Музей в куфар“ гостува в детска градина „Пролет“

МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА „ПРОЛЕТ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОНО УСПЯХА ДА СЕ ДОКОСНАТ ДО ВЕЩИТЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ благодарение на инициативата на Регионалния исторически музей „Музей в куфар“. Миналия ден специалистите Михаил Стойчев, Димитър Харбалиев и Жулиета Гюлева представиха пред децата урок на тема „Реликвите на Апостола”. Децата видяха снимките на Васил Левски от 1870 г., двата печата на Българския революционен комитет, дяконския орар и револвер от възрожденския период.

„Музей в куфар” е мобилен вариант и алтернатива на откритите уроци, които много учители по история провеждат в музейните експозиции. Този проект обаче ще улесни работата на учителите и ще позволи на експертите от музея да представят пред учениците различни периоди от Античността до новата българска история, етнографията, нумизматиката и богатото културно наследство от столичния период на Търново. Те ще показват на децата в класната стая различни експонати, които да онагледяват уроците им по история. Освен с вещите на Левски музеят има готови мобилни уроци за Филип Тотю, Бачо Киро и Матей Преображенски – Миткалото.

За да се провокира интересът на децата към музеите, стартира и проект „Приключение в музея”. Чрез него учениците ще бъдат запознавани с артефакти и с едно от най-древните изкуства – грънчарството, като вниманието е насочено към търновската сграфито керамика. След уроците, децата ще могат сами да си изработят копие на сграфито керамика върху глинена плочка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.