Учени получиха 250 000 лири, за да изследват екскрементите на пандите

Тян Тян и Ян Гуан – екземплярите от вида Голяма панда, обитаващи Единбургската зоологическа градина в Шотландия, ще подпомогнат разнищването на загадката около храненето на представителите на застрашения вид в експеримент, за който учени са получили 250 000 лири, съобщават Ройтерс и в. „Дейли експрес“.

Въпреки репутацията им на придирчиви консуматори, предишни проучвания са показали, че пандите хапват до 60 разновидности на бамбука, както и други растителни видове, плесени и дори животинско месо. Благодарение на изследването специалистите ще проучат по-добре хранителните навици на симпатичните създания. Това ще подпомогне опазването на пандите в естествената им среда – бамбуковите гори в Китай.

Тян Тян и Ян Гуан от Единбургския зоопарк ще сътрудничат на учените, като „предоставят“ свои изпражнения. Фекалните проби ще бъдат използвани за разработването на ДНК техники за изследване на екскременти от диви панди.

Разграничаването на разновидностите на бамбука, преминали през храносмилателната система на пандите, е затруднявало учените в миналото.

„Технологиите от ново поколение ще бъдат използвани за изследване на ДНК съдържанието в екскрементите на пандите. Те ще помогнат да се определи какво са консумирали животните и дори какво е ял отделен екземпляр. Благодарение на тях ще можем да идентифицираме различията в храненето на пандите и обуславящите го фактори като пол, сезон, наличие на храна, местонахождение. Чрез този метод ще можем да определяме и разновидностите на бамбука в хабитата на пандите и как наличието им влияе върху храненето на животните“, обяснява д-р Линда Нийвс, ръководителка на изследователския екип от Кралската ботаническа градина в Единбург.

В изследването ще участва и Кралското зоологическо дружество на Шотландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *