3000 осветени и боядисани яйца готвят за Великденската служба на Царевец

3000 ОСВЕТЕНИ И БОЯДИСАНИ ЯЙЦА И 300 КОЗУНАКА ОСИГУРЯВА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ТРАДИЦИОННАТА ВЕЛИКДЕНСКА СЛУЖБА НА ЦАРЕВЕЦ. И тази година един от най-светлите християнски празници ще събере хиляди търновци и гости на града в подножието на Патриаршията. 250 факли ще осветяват пътя на всички до върха на хълма, където ще започне празничната програма.

Началото на пасхалното богослужение е в 23,30 ч., а в 00,00 ч. ще бъде посрещнат Благодатният огън. Възкресението ще бъде възвестено с празничен звън на всички камбани и с празнични илюминации. 30 минути след полунощ от Патриаршията ще потегли литийно шествие с факли, а доброволци ще се грижат за безопасността на гражданите. Светата литургия по случай светлия християнски празник в Катедралния храм „Рождество на Света Богородица” започва в 1,00 ч.

Влизането в крепостта Царевец на 30 април започва в 22,30 ч., предупреждават от общината. С осветителни тела ще бъде маркиран маршрутът, който отвежда до Патриаршията музей „Възнесение Господне”.

На следващия ден по традиция богослужението по случай Второ възкресение ще се състои в новия храм „Възкресение Христово”, който се намира в парк „Руски”. Късно вечерта на площад „Цар Асен I” жителите и гостите на Велико Търново ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *