70 български и чуждестранни изложители се представят в международното изложение „Културен туризъм“

XIII издание на форума във В. Търново предлага много и разнообразни прояви

 

МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА И КМЕТЪТ НА СТАРАТА СТОЛИЦА ДАНИЕЛ ПАНОВ ОТКРИХА вчера XIII издание на международното изложение „Културен туризъм“, което се провежда във Велико Търново.

Над 70 български и чуждестранни изложители се представят на традиционния форум, който продължава до 17 април. 50 български общини, посолствата на ЮАР, Индонезия, Виетнам, Унгария, Азербайджан и Франция, побратимените на Велико Търново градове Твер от Русия, Бурса от Турция, Таршин от Малта, туроператори и турагенти имат възможност да презентират на самостоятелни щандове в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ своите нови продукти, атракции и дестинации за културен туризъм.

panair 1Откриването вчера мина при голям интерес, тъй като Изложбените зали се оказаха тесни, за да поберат участници и гости. Сред официалните лица бяха още областният управител, председателят на Общинския съвет, кметове, местни парламентаристи.

„Изключително ми е приятно да присъствам във Велико Търново, който е символ на държавността, културата и нашата история. Всяка година благодарение усилията на Даниел Панов старата столица посреща все повече туристи, а културният туризъм става водещ за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. Вижда се, че първите стъпки, които поставихме, вече дават своите резултати, защото все по-голяма част от туристите избират да посетят страната ни заради културата и историята и това ни дава основание да продължим напред“, каза министърът на туризма. Тя посочи, че вече са създадени осем национални културно-исторически дестинации, като Велико Търново е част от две от тях – пътят на българските царе и патриарси и българското занаятчийство. Тези маршрути скоро ще бъдат представени с интерактивни карти и специални брошури, така че да се подпомогнат усилията на общините и туристическия бранш за промотиране на съответните дестинации и заложените в маршрутите културни паметници да са двигател за растежа на съответния регион, подчерта panair 3Николина Ангелкова. Тя допълни още, че министерството е създало онлайн регистър на туристическите атракции и в момента в него има над 3000 обекта, като над 40 са от Велико Търново. Сайтът е динамичен и продължава да се допълва, а освен него ще се разработи и онлайн регистър на българските фестивали, който да е достъпен в сайта на министерството. Така че всеки, който планира посещение в съответния район, да знае къде и какво може да види, посочи министър Ангелкова. Тя съобщи, че България е спечелила първото домакинство на Световния конгрес за древните цивилизации, който ще се проведе в София през ноември с партньорството на Световната организация по туризъм. На престижния форум се очакват над 1000 души, в това число над 80 министри са заявили присъствие към този момент.

„Разчитам на всички кметове да представите там нашите занаяти и нашата културна традиция. Поздравявам търновския управник, че успя да превърне международното изложение „Културен туризъм“ в толкова добра традиция и притегателен център за всички, работещи в бранша. Уверявам ви, че може да разчитате на министерството. Ще подкрепяме усилията на всички, така че България да стане позната като устойчива туристическа дестинация“, каза още Николина Ангелкова.

На откриването присъства и почетният председател на изложението „Културен туризъм“ проф. Николай Овчаров, който е и съветник на министъра на културата.

panair 2„Преди 13 години тук се събрахме шепа ентусиасти, когато културният туризъм не съществуваше като понятие, и не само че беше подценяван, но и направо беше неизвестен. Сега обаче той е водещ отрасъл, а България е сред трите страни с най-много паметници на културата – 43 000, благодарение на които, както и на усилията на археолозите и местните власти, културният туризъм стана нещо съвсем реално“, посочи проф. Овчаров.

Председателят на БАХР Благой Рагин също поздрави организаторите на международното изложение.

„Преди 13 години и аз имах честта да сложа един камък в това нещо, наречено културен туризъм. Песимистите бяха много, но оптимизмът победи, а старата столица е модел на културния туризъм, тя е и културната столица на България“, каза Рагин. От своя страна търновският кмет Даниел Панов поздрави всички участници и представители на туристическия бранш. По думите му хората, които се занимават с културен туризъм, трябва да обръщат повече внимание и на паметниците на културата и реставрацията, да съхраняват обичаите и традициите, които са част от българската духовност и автентичност.

В рамките на международното изложение са планирани и много прояви – годишна среща на кметовете по проблемите на туризма, в която са заявили участие над 95 градоначалници, както и кръгла маса на експерти от културното министерство, Националния институт за недвижимо културно наследство, музейни работници и експерти, които ще дискутират проблеми, свързани с опазването на културното наследство. В дискусията ще бъде представен и опитът на италианския град Матера, избран в партньорство с Пловдив за Европейска столица на културата 2019 във възстановяването на старинни сгради и обновяване на градските пространства. Освен това възможностите за развитие на туризма със средства от оперативните програми ще се обсъжда на конференция с участието на експерти от регионалното и икономическите министерства. В рамките на изложението общината и Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ организират „Великденски базар на книгата“. Във фоайето на книгата пред публика ще се представят 21 издателски къщи, а във великотърновските училища ще се проведе „Маратон на четенето“. Старата столица ще домакинства и 12-ото издание на международния фестивал на туристическия филм “На източния бряг на Европа“ за филмови и телевизионни продукции, популяризиращи туристически забележителности, и националния конкурс „Чети и пътувай” за специализирани печатни и онлайн издания на туристическа тематика. Също в дните на туристическия форум в Изложбени зали ще бъде показана експозиция на Етнографски комплекс „Златоград“ – великденски базар на ръчно изработени сувенири от потребителите на социални услуги в община Велико Търново и изложба на Национално сдружение „Седянка“.

Елена ЧАМУРКОВА

Снимки Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.