76 четения

Над 150 посетители в Съдебната палата в Деня на отворените врати, хлапета облякоха тоги

Над 150 души се включиха в традиционната инициатива „Ден на отворените врати” на съдилищата и прокуратурите в Съдебната палата във Велико Търново в петък.

„Стара максима гласи, че правосъдието не само трябва да бъде въздадено, а това трябва да стане по начин, видим за всички. В това отношение е невъзможно съдебната система да поддържа своята легитимност, ако се дистанцира от обществото”, заяви в своята реч при откриването на Деня на отворените врати апелативният съдебен шеф Янко Янев.

Апелативният прокурор Огнян Басарболиев пожела на учениците да разберат, че правото е постоянно около тях, с техните права, но и задължения. На присъстващите студенти той пожела да се влюбят в правото и тази любов да остане за цял живот.

В инициативата се включиха около 60 ученици от Старопрестолната гимназия по икономика, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, СОУ „Емилиян Станев” и деца, лишени от родителски грижи, потребители на социални услуги към община Велико Търново. За учениците бяха подготвени информационни турове, в които имаха възможност да се запознаят с отделните служби в Районен и Окръжен съд Велико Търново, като им бе демонстриран софтуер за синтез на реч за незрящи в Окръжен съд Велико Търново. Съдия Милена Алексиева от Районен съд Велико Търново представи пред учениците специализираните зали за изслушване на деца във ВТРС. Всички ученици участваха и в среща дискусия с магистрати.

Студенти, специалност „Право” към Юридическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, имаха възможност да се запознаят с деловодството на Апелативен съд Велико Търново и различните видове разглеждани дела, а председателят демонстрира пред тях софтуера и процедурата за извършване на случайно разпределение на дела. Студентите с особен интерес наблюдаваха осъществяването на видеоконферентна връзка с Апелативен съд Пловдив, като съдия Йорданка Неделчева им обясни подробно процедурите за извършване на разпит на свидетели с нея.

Студенти представиха и симулативен процес по право пред техни колеги под вещото ръководство на съдия Владимир Страхилов и прокурор Таня Катрева.

Голям интерес предизвика и ролевото представяне на етапите на досъдебното и съдебното производство „В кориците на делото”, в което бе използвано реално архивно дело по известен във Велико Търново случай на убийство.

Най-малките гости бяха второкласници от ОУ „Патриарх Евтимий” и имаха възможност да научат повече за ролите на съдията и прокурора. Децата имаха възможност да облекат тоги на съдия и прокурор, да пипнат истинско съдийско чукче и да похапнат лакомства. Всеки от малчуганите също получи грамота.

Всички посетители на Съдебната палата имаха възможност да разгледат и колекция от различни архивни документи, голяма част от които са на повече от 100 години.

През целия ден гостите имаха възможност да гледат на видео и информационните рубрики „Третата власт отвътре”.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!