Турската лента „Домът на тюркоаза” взе голямата награда от Фестивала на туристическите филми

ТУРСКИЯТ ФИЛМ “ДОМЪТ НА ТЮРКОАЗА” СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА ОТ 12-ОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ФИЛМИ “НА ИЗТОЧНИЯ БРЯГ НА ЕВРОПА”. Фестът беше част от международното изложение “Културен туризъм”.

В категорията “Природа и екофилми” са отличени три ленти – “5 момента” на Австрия за рекламен клип, “Магията на полярната нощ” на Финландия за рекламен филм и “Синът на планините” от Турция за рекламен филм.

В категорията “История и култура” журито даде награди на “Сръбският Дунав” от Сърбия за рекламен филм, на документалната лента “Месемврия Орфика” от България и за телевизионно предаване на “Виена/Сега” – Австрия.

Три български ленти спечелиха отличия в категорията „Вяра и традиции” – „Пъстрото лице на Добруджа” за рекламен филм, „Десницата на св. Иван” като най-добър документален филм в тази група и за телевизионно предаване призът отиде при „Да построиш чешма”. Документалният филм и телевизионното предаване са продукции на БНТ.

Рекламният клип „Прекрасна Индонезия – Западна Папуа” получи наградата за клип в категорията „Корпоративен филм”, а „Добре дошли във Виетнам” – за рекламен филм.

Три специални награди присъди журито на фестивала, които отидоха при авторите на филмите „Може да се случи само в Гент” и „Тракийското светилище „Св. Илия”, а третото специално отличие беше за Палестина за активно участие в програмите на фестивала.

Най-добрите филми във всяка от петте категории получиха тази година копие на Калояновия пръстен, изработен от бронз-патина върху основа от орехово дърво. Уникалната статуетка е дело на известния български скулптор Петко Йорданов. 93 филма от 27 държави са заявили участие във феста тази година, а журито е допуснало до състезателната програма 41 филма от 21 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *