Д-р Емил Николов: „Нелекуването на кривогледство може да доведе до умствени дефекти”

Кривогледството е нарушение в положението на очите, срещано в детска възраст, при което едно или двете очи се отклоняват при поглед направо. Съпътстващата неспособност за правилното възприемане на предметите и недобрата ориентация в пространството може да стане причина за задържане в умственото и психическото, даже и физическо развитие. Корекцията на тоя проблем с времето става все по-трудна, обясни офталмологът д-р Емил Николов.

„За съжаление, много от родителите считат погрешно кривогледството и смятат, че е само козметичен дефект, а в действителност това е едно сериозно заболяване, изискващо адекватно и своевременно лечение. В зависимост от възрастта, в която се проявява, това състояние бива разделено на първично и вторично кривогледство. Първично се счита кривогледството, проявено до едногодишна възраст на детето. В този случай кривогледството не е самостоятелно заболяване, а симптом на по-сериозни проблеми в работата на нервната система. Самият зрителен апарат може да се намира в напълно нормално състояние. Вторичното кривогледство се изявява обикновено след тригодишна възраст и е свързано с проблемни разстройства в зрителния апарат”, уточни очният лекар. Отключващи фактори могат да бъдат уплаха, стрес, черепно-мозъчна травма, дори и простудно заболяване. Честа причина за това е далекогледството, което до 7 – 8-годишна възраст се счита за нормално, ако протича без симптоми. Ако обаче до тази възраст не намалява, непременно трябва да бъде проведено допълнително лечение.

„Лечението на тези състояния обхваща три етапа – оптично – това е корекция на рефракционната аномалия – с очила. Плеоптично – чрез закриването на по-доброто око по схема с цел стимулиране на подтиснатото, супресирано око. В някои от случаите е допустима и оклузия и фотостимулация”, заяви д-р Николов.

Третият и най-деликатен етап е ортоптичното лечение, което се провежда със специален апарат – синоптофор, с който се повлиява по най-деликатен начин бинокулярното зрение

„Бинокулярното зрение е функция на очите и мозъка, която се изразява в способността им да се координират по такъв начин, че да слеят двете зрителни полета в един отличителен образ”, обясни той. Според офталмолога нарушението на бинокулярното зрение може да бъде на различни нива. Оперативното лечение на кривогледството има само допълващ ефект, когато останалите методи не дават нужния резултат. Той може да се приложи на всеки етап от лечението, но в по-късните периоди на заболяването има само козметичен ефект.

„Колкото по-рано и своевременно се постави правилно диагнозата на зрителното разстройство на едно дете от компетентен офталмолог, толкова са по-добри шансовете за пълно възстановяване на зрителната му функция”, категоричен е д-р Николов.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Д-р Емил Николов: „Нелекуването на кривогледство може да доведе до умствени дефекти”

  • 19.04.2016 в 15:49
    Permalink

    Прекрасен човек и отличен професионалист!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.