Новини

Радан Кънев: „Време е да се скъса със старата гвардия, която умира, но не се предава”

Три часа лидерът на ДСБ отговаря на въпросите на търновци

 

ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ЧАСА ПРОДЪЛЖИ СРЕЩАТА НА СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА „РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК” И ЛИДЕР НА ДСБ РАДАН КЪНЕВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО в неделя вечерта с членове и симпатизанти на блока, граждани от цялата област, бизнесмени и представители на местната власт.

Форумът бе част от националната инициатива „20 минути с Радан, 200 минути за вашите въпроси“, която стартира именно от болярския град. След кратка презентация Кънев отговори на всички въпроси, в това число и на питанията по интернет, а в залата на хотел „Панорама“ се събраха около стотина души от цялата област.

На въпрос на „Борба“ за това каква президентска кандидатура ще издигне РБ, Кънев призна, че в голяма степен това ще зависи от решението на ГЕРБ за участие във вота.

„Слушах внимателно Бойко Борисов и чух възможност ГЕРБ да не участват в изборите, което е един доста интересен сценарий, но това може да е доброволен опит за предаване на президентския пост на ляв кандидат. Чувате и Първанов, който призовава партиите, подкрепящи правителството, да излязат с общ кандидат. Ако се върви към такъв тотален кандидат на старата гвардия, трябва да има много по-широко обединение от „Реформаторския блок”, което да се противопостави и да избере президент, защото не можем да допуснем в сегашната международна ситуация човек, който е определящ за външната политика и отбраната на страната и с огромни правомощия в сферата на съдебната власт, да бъде представител на статуквото, което управлява вече 30 години“, каза съпредседателят на блока. По думите му перспективата пред реформаторски настроените българи е пет-шестгодишна и не може да се мисли в плоскостта политически проект на Радан Кънев, той като подобни интелектуални упражнения заливат България по едно на седмица.

„Имаме си проект на Дончева, Кадиев, Местан и още десетки незнайни. Трябва да говорим за изключително солидно, идейно и организационно обединение на всички хора, които гледат напред към промяна, искат наистина разумно и честно управление и да се скъса със старата гвардия, която умира, но не се предава“, каза още Радан Кънев. Той бе категоричен, че страната се управлява от мощна концентрация на власт в правосъдието, от политическа власт и монопол върху обществените поръчки, който може да преминава от ръце в ръце.

„Ние не участваме в управлението, защото при запазване на сегашния модел един политик може много малко време да се съхрани честен и да съхрани надеждите на хората в него. В България продължава да властва системата на привилегиите, страната не се управлява от един, втори или трети човек, а от модела на неравенство между хората при разпределение на обществения ресурс“, посочи още тъмносиният лидер. И допълни, че ДСБ е излязла от властта, защото Законът за НСО е запазил всички привилегии, „новите“ подуправители на БНБ са същите, при които КТБ се срина, защото новият Закон за обществените поръчки отново запазва всички възможности на властта да разпределя порциите, като елиминира пазара и конкуренцията, а търговете са за удобните на властта.

По думите на Кънев всички български парламенти от 2001 г. насам започват дейността си, като още първия-втория месец гласуват някакъв вид данъчни или регулаторни привилегии за хазартния бизнес.

„Българското общество няма енергия да смени властта не само заради демографската криза и миграцията, които карат младите и искащи по-добро образование и заплащане да емигрират, но и заради трите обществени феномена, които се поощряват от властта – едното е ракиеният патриотизъм и обвързването с алкохолизма на бъдещето на нацията, второто е сакрализирането на хазарта и третото са лесните кредити. Това са неща, които могат да провалят всеки човек и всяко семейство, но и всяка нация. Върви се по пътя на лесните, заблуждаващи, фалшиви решения, по същия начин се насърчават и хищническите модели за правене на бизнес, които са свързани с обществените поръчки“, предупреди още Радан Кънев. Според него решението не е в идеологията, а в простите правила на здравия разум.

„Сложното е как да не допуснеш властта да не пречи на хората да работят, защото точно това се случва в България, в Македония, в Сърбия, в Босна и Херцеговина, а на Балканите, Източна и в немалка степен вече и в Западна Европа. Оформят се огромни разломи между обединени управляващи и все по-обединено срещу тях гражданско население на съответната страна, което може да доведе цяла Европа до много тежка политическа криза“, предупреди председателят на ДСБ. По думите му здравият труд, здравите закони и здравото семейство са пътят към промяната.

„Ако в една държава се крадат 20 – 30% от обществените фондове, тя аритметически би трябвало да е фалирала още вчера, тези огромни дефицити, генерирани от публичните кражби и корупцията, се пренасят поетапно като дефицити на финансовия сектор, така че тези кражби в момента са зад паравана на публичните отчети на българските банки, пенсионни фондове и застрахователи. Това е винаги последната копаня, от която мафията започва да краде, в момента, в който не вижда шанс да краде през държавния бюджет. Така падна КТБ, която се оказа, че не може да произвежда достатъчно за апетита си за крадене, но това е и рискът в момента пред България – ако не реформираме спешно публичните регулатори, особено КЗК и Комисията за финансов надзор, виждам сериозни рискове пред обществото“, предупреди още Радан Кънев във Велико Търново. Той препоръча на съветниците от „Реформаторския блок” в областта да се противопоставят на повсеместната тенденция от увеличаване на местните данъци и такси и да водят сериозна кампания против нея.

Елена ЧАМУРКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *