Забава и знание

Растителните мазнини намаляват холестерола, но не и риска от сърдечносъдови заболявания

Използването на растителни мазнини вместо животински спомага за намаляването на холестерола, но не и на риска от сърдечносъдови заболявания, съобщи АФП.

Диетолозите от години препоръчват употребата на растителни мазнини, тъй като те са по-полезни за сърцето. Тази теория обаче бе опровергана от изследване на американски учени, публикувано в списание “Бритиш медикъл джърнъл”. Екипът, включващ специалисти от Националния здравен институт в Мериленд, се позовава на резултатите от проучване на случаен принцип сред 10 000 души, проведено в Минесота, САЩ, между 1968 г. и 1973 г.

Участниците в изследването били разделени на две групи. Хората от първата група консумирали предимно храни с наситени мазнини (месо, масло, сметана), докато на втората група били давани растителни мазнини, богати на линолова киселина (омега 6) – царевично или слънчогледово олио и др. Учените установили, че нивата на холестерола на хората от втората група паднали с около 13%, но това по никакъв начин не предотвратило сърдечносъдовите заболявания или смъртността. Точно обратното, резултатите показали, че колкото повече се понижава холестеролът, толкова повече се увеличава рискът от смърт (с около 22% на всяко падане на холестерола с 30 мг/дл). “Данните от изследванията на случаен принцип сочат, че растителните мазнини намаляват холестерола, но не и риска от сърдечносъдови или други заболявания”, подчертават авторите.

Докато очакваме по-убедителни резултати обаче, професор Джеръми Пиърсън от Британската фондация за сърдечносъдови заболявания ни съветва да “спазваме балансирана диета с повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, за да имаме здраво сърце”.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *