78 четения

Елена Стефанова, директор на РИОСВ: „Равносметката, с която инспекцията посреща Деня на Земята, е впечатляваща”

В резултат на контролната дейност на РИОСВ – Велико Търново, е преустановено заустването на недостатъчно пречистени производствени води в река Янтра, намалено е наднорменото изпускане на емисии на вредни газове от горивни източници, почистени са 61 нерегламентирани сметища – 37 на територията на Великотърновска и 24 на Габровска област. Това заяви директорът на екоинспекцията Елена Стефанова по повод Деня на Земята 22 април. „Всички предприятия с галванично производство в обхвата на екоиспекцията са с работещи пречиствателни станции, а цеховете за химични вещества имат актуализирани листи за безопасност на работа и съхранение на производството”, съобщи тя.

От РИОСВ през 2015 година са проверени 1059 обекта, издадени са 198 предписания за привеждане на предприятията в съответствие с изискванията на законодателството по околна среда. 63 са направените актове за административни нарушения, а 62 са наказателните постановления на обща стойност 108 000 лв. За замърсяване на околната среда са наложени 23 санкции на обща стойност 56 788 лв.

Екоиспекцията е издала две заповеди за спиране на дейността на предприятия за производство на дървени въглища.

През миналата година екипът на РИОСВ изпълнил два проекта. За първия „Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013, екоинспекцията получи награда. Другият успешно финализиран проект през 2015 г. е „Устройство и управление на резерват „Бяла крава” и поддържани резервати „Хайдушки чукар” и „Савчов чаир”.

В ход е проектът „Иновативно и съвместно управление на зони от „Натура 2000” в трансграничния регион на река Дунав”. По повод Деня на Земята ни гостуваха ученици от ОУ „Бачо Киро”, с които обсъдихме опазването на природата и посетиха еколабораторията. Предвидена е работна среща с еколозите, архитектите и кметове на територията на РИОСВ по въпроси, които касаят опазването на околната среда в региона и нейното устойчиво управление”, съобщи Милка Асенова, главен експерт в РИОСВ.

В петък ще бъдат наградени участниците в конкурсите, които екоинспекцията организира за литературна творба, рисунка и приложно изкуство по повод Деня на Земята. 305 деца са се включили, като 90 от тях ще получат грамоти и 65 предметни награди.

Г. ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Елена Стефанова, директор на РИОСВ: „Равносметката, с която инспекцията посреща Деня на Земята, е впечатляваща”

  • 20.04.2016 в 13:30
    Permalink

    Интересно е какво е направено по вливането на канализационните води от Пишмана и Зоната в река Янтра.За по малките вливания като тези от старата част и махалата под университета не питам.Там всичко е ясно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!