24 четения

Проф. Евгений Дайнов, политолог: „Старият политически елит на 90-те години си отива“

– В Манифеста за Републиката казвате, че в политиката в момента няма ляво, няма дясно, а има гражданското общество срещу мафията…

– Идеята не е, че няма ляво, няма дясно, а че деградацията стигна критичната си точка, отвъд която да спорим на тема кой е ляв и кой е десен, е абсолютно безсмислено, защото, дето се вика, варварите са в града и кладат огньове на площадите, а ние спорим кой е ляв и кой е десен. Да не забравяме нещо друго, варварите, които превземат републиката ни, доста успешно имитират леви и десни. Виж, ГЕРБ например твърдят, че са десни, приети са в ЕНП. Те не са политически субекти, те са главатари. Целта на този Манифест беше, че върнахме часовника в 1989 година и хайде сега ние всички, които сме граждани и вярваме в Републиката, независимо дали сме леви или десни, да застанем от едната страна и да се преброим. А от другата страна да застанат хищниците, независимо от това те с какви партийни и идеологически дрешки се обличат.

– А на какъв етап е инициативата, колко души се подписаха под Манифеста?

– Идеята имаше план минимум, среден план и план максимум. План минимум беше да се появи текст, който ангажира подписалите го, и те публично обещават, че няма да правят компромиси, ще застават на пътя на всяка една несправедливост, ще стоят изправени и т.н. Планът минимум беше да има изправени хора в страната или постепенно да започват да се изправят. Средносрочният план беше тези, които са подписали, да минат сто човека. А те са 4500, последно ги гледах. Планът максимум се състои от следните няколко неща. Първо ще обявим в най-скоро време ние, четиримата инициатори, освен мен, проф. Огнян Минчев, проф. Александър Кьосев и проф. Антони Тодоров, дискусионен клуб, който се казва „Дискусии за Републиката“. Той ще се събира веднъж месечно, а първата сбирка решихме да я направим на 2 юни – също знакова дата, след като на Трети март обявихме Манифеста. Тогава ще обсъждаме темата за справедливостта с основен докладчик Лозан Панов. Тези доклади ще се публикуват, ще активираме сайта и всички медии ще могат да си вземат информация. Като между тези големи и емблематични дискусии с много важни лектори ще се правят някакви по-малки като тема неща с по-експертно говорене. А се надяваме планът максимум да включва освен сбирката на дискусионния клуб и формирането по места на хора, които са подписали Манифеста, да се събират и да обсъждат някакви неща и да ни пращат документи и да ги слагаме в сайта.

– Знам много добре отношението ти към политиката, но все пак тази инициатива кореспондира ли по някакъв начин с предстоящите президентски избори? Да не би в един момент да издигнете гражданска кандидатура?

– Ти как си представяш – аз отдясно и проф. Антони Тодоров отляво, да се съгласим на една кандидатура. Това е, защото приматите, които управляват в момента и се правят на политици, не разбират какво им се случва. Те нямат никаква представа, че човек може да бъде гражданин и може да стои прав само защото може да стои прав, а не че крои нещо или някой му плаща. Да сме умните и красивите от столицата – не, защото има зидаро-мазачи от Павликени например, които също са подписали, та се чудат управляващите какво става и затова са тези истерии: президент ще правим, партия ще правим. А ние правим нещо много по-важно, ние участваме с този Манифест в една вълна, която се надига отдолу, от недрата на обществото, и постепенно хората започват да го наричат ново Възраждане. Значи, има нещо токова. Сашо Кьосев пръв го надуши и го спомена, след това Деян Кюранов писа една голяма статия, че мирише на Възраждане. Теодора Димова и тя писа, както и още няколко души, че външните признаци на Възраждането са налице. И ние участваме в тази работа. Между другото аз случайно разбрах, че миналата година има над 20 нови читалища, направени в страната. Независимо един от друг някакви активни хора се събират и правят чисто нови читалища. Не да възстановяват стари, а чисто нови – народни читалища. Събират се 300 човека, плащат си членски внос и това им е бюджетът. Та ние имаме много по-дългосрочна цел, ние стреляме 30 години напред. За да изтръгнем Републиката от лапите на варварите и да може след 30 години да се живее в нея, както се живее в една Република, а там се живее добродетелно. Републиката е понятие от морален ред, това не е неутрално нещо, като държава или демократична процедура.

– Казваш, че управляващите не знаят откъде да подхванат, обаче те са удивително устойчиви…

– Аз се сещам за нещо. Раковски, когато обикаля и призовава към въстание, българите по селата го бият. Четири години по-късно Левски обикаля същите села и прави комитети. Значи, трябва известно време, за да видят хората кое какво е – такива инициативи като нашата, тези нови читалища, и постепенно да се съберем в едно прочистващо Възраждане.

– Стана дума за президентските избори. Ще видим ли интересни кандидати или тривиални само?

– Ще видим интересни хора, много народ се точи…

– А защо?

– Защо толкова народ прави партии? Всички усещат, че времената се променят. Всички усещат, че тези примати, които са в момента в парламента, след пет години няма да ги има и като партии, и като представителство. Това се надушва, това виси във въздуха. Ще продължават да се правят нови партии и ще има страшно много кандидати за президентските избори. Старият свят, този на 90-те години, който продължава да ни управлява, загива, разпада се, хората се опитват да засадят нещо ново на неговото място.

– А с всичките колизии и конфликти и компромиси колко устойчиво ще остане настоящото управление?

– То може да падне всеки момент. Всяка секунда.

– Не ти вярвам, какво може да го провокира?

– Всичко. Миналия път излязоха някакви пичове с анцузи от „Люлин”, отидоха в центъра и тези се уплашиха и подадоха оставка. Всичко може да провокира – екологични проблеми, международното положение, скандали с контрабанда с цигари, забрана на карикатури… Значи, Хегел, тъй като сме на философско-възрожденска вълна, има една мъдра мисъл за социалните организми. Социалният организъм може отдавна да е умрял, само че продължава да мърда, автоматично някакви движения да произвежда. Не само това управление, целият този елит от 90-те години е умрял, но просто мърда автоматично, докато не се надигне вълната на новото Възраждане и не ги помете и да се посади нещо по-читаво на тяхно място.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *