Мотивът за зверското убийство в Раданово неясен, 3000 лв. на убитата британка намерени

Лий Шиптоун пратил есемес до Норма, след като я убил и хвърлил край реката, с въпроса защо я няма

 

ПРИ ПОВТОРЕН ОБИСК И В ПРИСЪСТВИЕ НА СЕСТРАТА И ПРИЯТЕЛИ НА УБИТАТА БРИТАНКА Норма Сампсон въпросните 3000 лева, сочени като мотив за престъплението, са били намерени в дома й във вторник вечерта, научи „Борба“ вчера. Парите били открити редом с непокътнати ценности в къщата на заселничката, която е до дома на нейния убиец Лий Шиптоун, а двете сгради се намират близо до река Янтра в Раданово.

Така без мотива за убийство заради пари Окръжният съд във Велико Търново остави вчера зад решетките 45-годишния мъж. Делото се гледа при закрити врата и журналисти не бяха пуснати.

Мотивите на Темида са, че има достатъчно доказателства за извършеното от него убийство и може да се укрие, защото е с временен статут за пребиваване у нас. Пред съда Лий казал, че може да обжалва най-тежката мярка „задържане под стража“, но вече не искал да се явява лично, а само чрез адвокат. За служебен защитник вчера се яви адвокат Лили Матева. Според нея убийството е извършено в нощта на 13 срещу 14 април, а нейният клиент не бил нито пиян, нито друсан, както се говорело, но пък не знаел защо го е направил. Доказателствата на прокуратурата били открита кръв в дома на Шиптоун.

От други източници „Борба“ научи, че пред полицията той казал, че вероятно кръвта била на Норма, но тя се била порязала на рулетка, когато ходила у тях. Криминалните експерти обаче са открили кръв в сифона на банята му, в пералнята му и на други места в неговата къща. Пробите са пратени за ДНК експертиза, която ще стане готова най-рано за един месец.

НОВ СЛУХ ЗА ДВА ТРУПА ПЛЪЗНА МЕЖДУВРЕМЕННО В РАДАНОВО. Другият е за любовна афера между Лий и 69-годишната му съседка Норма. И двата се оказаха неверни. След като размазал главата на жертвата си с чук, мъжът завлякъл тялото до реката и го покрил с чувал. При опита му да го хвърли във водата чувалът и тялото обаче се закачили на различни храсти и дървета и първоначално местните помислили, че труповете са два. Любовна връзка между младия мъж и възрастната жена не е имало, но пък били приятели и тя често му помагала с дребни пари за него и детето му. Освен това съседът и други комшии често се грижели за двете кучета на британката, които в дните на нейното изчезване били в дома й.

Нели СУКОВА


ДРАМА.  Англичанин уби с чук сънародничка в Раданово за плячка от 3000 лева

Публикувана на: 20.04.2016г.

Норма била надзирателка, когато Лий Шиптоун бил в британски затвор, пенсионирала се като стюардеса

 

Къщата на Норма Сампсон в Раданово
Къщата на Норма Сампсон в Раданово

АНГЛИЧАНИН Е АРЕСТУВАН ЗА ЗВЕРСКО УБИЙСТВО С ЧУК НА СЪНАРОДНИЧКА В РАДАНОВО. Основната версия за престъплението е плячка за около 3000 лева от къщата на 69-годишната Норма Сампсон, които тя изтеглила ден преди да бъде убита. Според местни жители обаче задържаният Лий Шиптоун е бивш затворник в родината си, а Норма по същото време била надзирател в същото място за лишаване от свобода. Накрая жената се пенсионирала като стюардеса и от 5 – 6 години живее в Раданово сама, без семейство, каквото вероятно не е имала. Дали освен за пари Лий е извършил убийството, или за отмъщение на бившата си надзирателка, засега е само загадка.

 

НОРМА 6 ДНИ В НЕИЗВЕСТНОСТ, ПОЛИЦИЯТА НАМИРА ТЯЛОТО

 

45-годишният Лий Шиптоун е съсед на Норма. Миналата сряда жената изчезва и нейна съседка, с която редовно пиели кафе, звъни на тел. 112. Преди това влиза в дома на Норма през отворената врата и вижда, че всички предмети са си на мястото и няма следи от взлом. След това полиция и пожарна обхождат района и дори търсят тялото на британката в дълбок кладенец, но без резултат. В понеделник при пореден обход униформените намират обезобразен труп край Янтра в храстите. Главата е смазана до неузнаваемост. Само няколко часа по-късно Лий е окован с белезници. Според неофициална информация той е пребил до смърт жената още в сряда и завлякъл тялото край реката, след като й откраднал парите.

НОРМА БИЛА САМОДЕЙКА И ЕДИНСТВЕНА НАУЧИЛА БЪЛГАРСКИ

„…Много добра и общителна жена е, в читалището играеше народни танци, не е конфликтна личност и единствена от останалите чужденци научи български език. Не мога да повярвам обаче, че Лий е убиец, защото той сам си гледа детето и то винаги отива на детска градина чисто и спретнато…“, каза вчера кметът на Раданово Георги Стамов.

Лий Шиптоун бил женен за българка от Лясковец, доста по-млада от него. Двамата имали общо дете, но от месеци наред Деница Марчева била на круиз и я нямало. 45-годишният баща вероятно е бил закъсал за пари, за да извърши такова злодеяние, каквото Раданово не помни от много години. Освен това официална информация дали и с колко криминални регистрации и присъди този чужденец е пуснат да живее в България, няма нито в местното кметство, нито в общината в Полски Тръмбеш, нито пък в полицията. Тепърва прокуратурата и ОДМВР били изискали официална справка за криминалното досие на заселника. Преди години областта настръхна от чужденец педофил, който безпроблемно си живееше в търновско село и едва след грандиозен скандал бе осъден за блудство с малолетни и у нас.

Нели СУКОВА


 

Англичанин преби до смърт  сънародничка в Раданово за пари

Публикувана на: 19.04.2016г.

 

Англичанин е арестуван за зверско убийство на сънародничка в Раданово. 45-годишният Лий Шиптоун пребил с чук 69-годишната Норма М. миналата сряда и завлякъл тялото й в близкото дере на Янтра. Трупът на британката бе открит от случаен минувач в понеделник, а същата вечер Лий е закопчан за злодеянието. Още в сряда вечерта съседка на заселничката отишла да я търси, защото не я била виждала през деня. Къщата била отключена, а вътре на пръв поглед не липсвало нищо. След това комшийката алармирала тел. 112 за изчезналата чужденка. В неделя спасители я търсили в дълбок кладенец, но без резултат.

Основната версия за убийството е обир на около 3000 лева от дома на Норма, която тя изтеглила от сметката си ден по-рано, а сънародникът й научил за това. Норма живее в Раданово от няколко години и не е конфликтна личност. Тя била без семейство и единствената от всичките близо 20 англичани в селото, която почти научила български език.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *