Един ден в търновската гастроентерология

1300 души лекува годишно екипът на д-р Яна Колева

 

Над 1300 души годишно биват лекувани в отделението по гастроентерология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. В звеното се извършва диагностично уточняване на болни с гастроентерологични и общотерапевтични заболявания, неясни кръвоизливи, тумори, алкохолни и токсични увреждания. Специалистите обгрижват пациенти с широка гама патология, като голям процент от тях изискват спешност. Началник на отделението от 2014 година е д-р Яна Колева, От 2010 година то е изцяло специализирано по гастроентерология и има второ ниво на компетентност. Д-р Яна Колева, д-р Евгений Дребов, д-р Донка Шишманова, д-р Снежина Райкова, д-р Валентина Рабчева и две специализантки – д-р Силвия Анастасова и д-р Милена Узунова, са специалистите, които влагат цялата си енергия да изправят на крака болните. Секторът разполага с 12 медицински сестри и 4 санитари.

„Отделението е в тясна връзка с Диагностично-консултативния център в МОБАЛ, където е кабинетът за ендоскопски изследвания. Всички те са нужни за диагностиката и се извършват от лекарите от отделението ни”, обясни д-р Яна Колева.

Една от първите промени в работата на звеното след назначението й е именно откриването на този кабинет. Освен него гастроентерологията получила и техника за видеоколпоскопии и гастроскопии, която изключително много подобрила диагностиката. „Това даде възможност за терапевтични манипулации – кръвоспиране и отстраняване на полипи”, уточни д-р Колева.

Тя изброи като най-чести случаи в практиката чисто гастроентерологични страдания – чернодробни, вирусни, токсични хепатити, цироза, болестта на Крон. Това са изключително специфични заболявания, но освен тях се диагностицират и лекуват всички болести на храносмилателната система. Отделението е специализирано и за диагностика на злокачествени заболявания на храносмилателната система. Провежда се и профилактика на колоректалния рак. „Част от нашите болни са пациенти и на реаниматорите, съдовите хирурзи и кардиолозите. В момента 80% от отделението е заето”, коментира началникът на звеното.

Работата на гастроентеролозите и хирурзите е тясно свързана и добрата комуникация е задължителна. „Преди да се включат хирурзите, ние сме спешните медици, които поемат пациентите, защото осъществяваме спешните гастроскопии, както и неотложните ехографии по време на дежурство. Преди да легнат на операционната маса, пациентите най-често минават през нас.

Ето защо във всеки един момент трябва да имаме взаимно подадена ръка, за да можем да намерим най-добрия вариант за болните. Голяма част от нашите манипулации са инвазивни, но зад гърба ни трябва да са хирурзите”, допълни д-р Колева.

„Когато започнах работа, основното изследване на дебелото черво беше ректоскопия. В началото си мислех, че ученето приключва след взимане на специализацията, но разбрах, че медицината постоянно се развива и трябва да сме наясно с новостите. По онова време се уточняваше какво представя хепатит C. Днес, 22 години по-късно, ние можем да го лекуваме с модерна 3D терапия. По същия начин инвазивната част на диагностиката и терапията напредва изключително много”, заключава д-р Колева.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *