Николай Табаков, майсторът на лампи с хартия от Непал

КАК СЕ ИЗРАБОТВАТ ЛАМПИ ОТ РЪЧНО ПРАВЕНА НЕПАЛСКА ХАРТИЯ, ЗНАЕ НИКОЛАЙ ТАБАКОВ И В МОМЕНТА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ГО МОЖЕ И ТО ПО МАЙСТОРСКИ НАЧИН. От няколко години е започнал да води уъркшопове, за да предаде уменията си на всички, които искат. Миналата седмица той за пореден път беше във Велико Търново като гост на СОУ „Емилиян Станев”, където по международен проект се бяха събрали ученици и учители от шест държави.

„Всеки може да си направи лампа под мое ръководство. Даже нищо друго да не умее да прави с ръцете си, даже две яйца да не може да си опържи, гарантирам ти, че лампа ще има. Стига да иска, разбира се”, казва Николай. И признава, че по много груби сметки досега е помогнал на 500 души да си направят лампа. В началото почти всички влизат в уъркшопа неуверени и със съмнения в себе си, че ще съумеят да измайсторят осветително тяло. Към средата вече всички са сигурни, че могат, а накрая всички вече са уморени от емоциите и усилията, които са вложили.

Николай живее в Дупница и там най-често прави уъркшопове. Обаче също толкова често обикаля цялата страна, за да обучава мераклиите да си имат ръчно изработено осветително тяло у дома.

МЕТАЛНА РАМКА, КОЯТО НИКОЛАЙ ОТЛИВА, Е ОСНОВНИЯТ ЕЛЕМЕНТ В НЕГОВИТЕ ЛАМПИ. И непалската хартия, разбира се, която е много жива и прави светлината топла и филтрирана. В началото, когато започнал сам да се учи, Ники пробвал с различна хартия, но установил, че тази от Непал е най-подходящата. По нея може да се рисува и това придава още по-голяма индивидуалност и уникалност на всяка изработена лампа.

Около четири часа продължават работилниците за осветителни тела, които Ники Табаков прави. Той осигурява металните рамки, защото, ако трябва всеки да си ги прави, това би удължило времето на повече от 10 часа. Уъркшопът е дори като арттерапия и повечето от неговите ученици възприемат правенето на лампа точно по този начин. Особено ако основното занимание е тежка и много емоционално натоварваща работа.

Преди да се посвети на лампите, Ники правил ръчно свещи. Негов приятел му показал ръчно изработени марокански лампи от кожа и артистичната душа на Николай веднага взела да го човърка. „Казах си, ама това е лесно. Я да пробвам. Е, година-година и половина се колебаех, но в крайна сметка се научих. Направих една камара рамки и докато се чудех какво да ги правя, открих непалската хартия и нещата просто се навързаха”, разказва Николай, който вече показва лампите си и по света. Ходил е в Холандия, Испания, Франция, Англия, сега му предстои да пътува до Прага. И понеже заниманието му си е екзотика, е разбрал, че на хората им трябва време, за да го харесат. Затова, вместо просто да си подреди лампите в една изложбена зала, той прави инсталации и почти изнася представления по улиците. Най-лесно му било във Франция, където хората и без това знаели какво чудо е това изкуство, защото Мароко е близо и мароканските лампи подготвили почвата на българина.

ОСВЕН ЧЕ Е МАЙСТОР НА РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА, НИКИ Е И МУЗИКАНТ. Свири на барабани в групата „Блус трафик”, която доста често гостува във Велико Търново. Много пътува с групата си, затова и са се нарекли „трафик”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *