Плаково чака 40 000 лв. за реставрация и консервация на местната църква

БЛИЗО 40 000 ЛВ. СА НЕОБХОДИМИ ЗА ДОВЪРШВАНЕ НА РЕСТАВРАЦИЯТА И КОНСЕРВАЦИЯТА НА ЦЪРКВАТА „Рождество на Пресвета Богородица“ във великотърновското село Плаково.

Храмът е паметник на културата с местно значение и затова кметът Петя Кънчева е подала проектно предложение още в началото на тази година в културното министерство. Чака се нарочна комисия от ведомството да одобри целевото финансиране на реставрирането на икони от иконостаса, на владишкия трон и на иконостаса за параклиса.

Преди две години също със средства от културното министерство иконостасът бе напълно почистен, а великотърновски реставратори възстановиха и консервираха всички икони, припомни местната управничка. Останаха за довършване обаче някои икони от царския ред, за които сега се иска ново финансиране, и кметството кандидатства с проект за 45 000 лв. Преди това пък бе ремонтирана камбанарията на храма, който е осветен през 1847 г.

Църквата е строена по предварително издаден турски ферман върху основите на стара църква от онова време, която вече е била тясна за местното население, разказа кметицата на Плаково.

Плаковското кметство кандидатства и със собствен проект по програмата „Местни инициативи“ на Община Велико Търново. Той е за преасфалтиране на една от централните улици, която свързва двете части на населеното място, които са разделени от реката.

Елена ЧАМУРКОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *