Наградиха най-добрите групи за народно творчество и бит

ЛЕДЕНИШКИТЕ БАБИ СПЕЧЕЛИХА ПЪРВО МЯСТО В КАТЕГОРИЯТА ЗА ПЕСЕНЕН ФОЛКЛОР НА XXIV ОБЩИНСКИ ПРАЗНИК НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО И БИТ „Че се е пролет пукнала”. Второто място отиде при певиците от с. Хотница с ръководител Петинка Колева, а третото спечели групата за изворен фолклор „Росен здравец” от Дебелец, ръководител Анка Николова.

В категорията „Местни обреди и обичаи” първи са изпълнителките от с. Пушево с ръководител Радка Григорова. Те са спечелили овациите на журито с възстановката на трудовия обичай „На чукенки”. На второ място са се класирали Хотнишките баби с обичая „Кравай от ново жито”, а на трето журито е класирало обичая „Засевки у момата”, изпълнен от женската група на Дебелец.

В КОМПЛЕКСНОТО КЛАСИРЕНЕ БЕЗСПОРЕН ПЪРВЕНЕЦ Е НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАРОДНА ПРОСВЕТА” В РЕСЕН, което участва в празника с три групи. Детската фолклорна група „Ресенче” е обрала овациите на публиката и журито с представените местни скоропоговорки, игри и залъгалки.

24 групи, които се занимават с откриване и опазване на автентичен песенен и обреден фолклор, са участвали в празника, проведен на Лазаровден в Хотница. По време на концерта са били представени и възобновени 14 нови обичая, свързани с трудовата, календарно-битовата и християнска обредност, и над 40 местни автентични песни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.