Разбиха печатница с 24 000 готови фалшиви евро във вила на месаря Чано в село Деляновци

Материали за направа на над 2,5 млн. евробанкноти иззеха МВР и ДАНС. Парите щели да се пласират в Испания

 

МЕСАРЯТ СТОЯН СТОЯНОВ – ЧАНО ОТ ЛЕВСКИ И ОЩЕ ДВАМА НЕГОВИ ПОМОЩНИЦИ ОТ ШУМЕН БЯХА АРЕСТУВАНИ ПРИ АКЦИЯ в свищовското село Деляновци в петък. Пригодената за печатница къща била на Чано, който освен там имал още два имота в Левски и Козар Белене. Мъжът държи кланица в Левски и преди години е бил арестуван за фабрикуване на фалшиви цигари в кланицата, където имало специална машина за това. Името му нашумя преди няколко години, когато в предприятието му бе разбит цех за нелегални цигари. Тогава полицията откри огромно количество фалшиви папироси „Марлборо” и друга марка за над 2 милиона лева. Стоян бил задържан първоначално, но после освободен и всичко утихнало, разказват в Деляновци. Вилата, в която е оборудвана печатницата за фалшиви евра, купил преди около година на името на сина си. Младият мъж живеел от известно време в Канада.

Спецполицаите атакуваха вилата в Деляновци
Спецполицаите атакуваха вилата в Деляновци

След това спецът по фалшификации започнал да се занимава с нов бизнес – печатане на фалшиви евра от най-висок клас за Европа. Заловената в петък пратка била предназначена за Испания, а информацията у нас дошла от „Европол”. При дълбока секретност българските и европейските служби разбиха печатницата, а тримата арестувани са в Плевен, където днес съдът ще гледа мярката им за неотклонение, която прокуратурата иска да остане „задържане под стража“.

ПО ВРЕМЕ НА ОБИСКИТЕ В ТРИТЕ ИМОТА НА ЧАНО СА ОТКРИТИ И ИЗЗЕТИ ГОТОВИ ЗА ПЛАСИРАНЕ НЕИСТИНСКИ 100-еврови банкноти на стойност 24 000 евро и заготовки за фалшиви банкноти на стойност над 500 000 евро, 13 подправени лични карти, холограми и още материали. Всички материали били за изработка на 2,5 млн. евро. Двама от задържаните в Деляновци пък още били с мастило на пръстите.

Най-големият удар спецполицаите направили, като нахлули в къщата в Деляновци, която била превърната в печатница. Оказало се, че минифабриката е бълвала огромно количество фалшиви банкноти, документи и дори СИМ карти. Антимафиотите атакували жилището в тихото селце в 6,30 часа в петък. Единият от арестуваните бил обявен за издирване с телеграма от август 2014 г., а с европейска заповед за издирване от февруари 2016 г. заради влязла в сила присъда, от която се укривал. Отделно са открити стикери, водни знаци, плаки, химикали и множество документи. Сред фалшификатите са намерени много подправени лични карти и купища СИМ карти за телефони, като някои дори са неразпечатани. Всяка една от тях е предназначена да се звъни на един номер…

Нели СУКОВА

One thought on “Разбиха печатница с 24 000 готови фалшиви евро във вила на месаря Чано в село Деляновци

  • 25.04.2016 в 15:21
    Permalink

    Джони Кейч- ректалния да не е бил под прикритие при манафите и след като са го изгонили да ги е предал за отмъщение?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *