125 четения

Тригодишната Дарина лазарува за първи път с каки от ОУ „П. Р. Славейков”

ТРИГОДИШНАТА ДАРИНА БОРИСОВА БЕШЕ НАЙ-МАЛКАТА ЛАЗАРКА ПО УЛИЦИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В СЪБОТА. Тя обикаля заедно с малките лазарки от ОУ „П. Р. Славейков” в квартала, където се намира училището, и също като каките напълни кошничката си с яйца, сладкиши и пари и така почете един от най-хубавите празници в народния ни календар.

Малките лазарки са ученици във втори клас. Те лазаруваха за първи път тази година заедно с класния си ръководител Татяна Азгорова. Момиченцата са успели да разучат най-популярните песни на обичая в часа на класа, както и в часовете по музика и околен свят. Второкласничките обикаляха, пременени в народни носии, и като продължители и пазители на традицията на ОУ „П. Р. Славейков”, която преди четири години започнаха възпитаниците на Стефан Ангелов. Тогава неговите момиченца бяха едва на по седем години. Тази година, вече четвъртокласнички, те обикаляха квартала за последен път, защото според народната традиция догодина вече ще са пораснали за този обичай.

Възпитаничките на Стефан Ангелов тръгнаха ще в 7 часа сутринта, за да успеят да влязат във всички домове, чиито домакини няколко дни предварително са заявили желанието си да посрещнат лазарките. С тях от две години по къщите обикаля и учителката по математика Бисерка Даалиева, която ще поеме класа догодина.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *