Нискокалорична диета лекува диабет, ядките и растителните мазнини забавят развитието на заболяването

Диабетът може да бъде излекуван с нискокалорична диета, а ядките и растителните мазнини помагат да се забави развитието на заболяването, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от две отделни британски проучвания.

Авторите на първото изследване от университета на Нюкасъл са установили, че отслабването може да направи диабет тип 2 обратим, дори и при хора, които страдат от заболяването от 10 години. Откритието дава надежда на много болни, които са обречени на лекарства или инжекции до живот.

За целите на продължилото две години изследване 30 души, болни от диабет тип 2 от между осем и 23 години, са били подложени на нискокалорична диета. След края му близо половината от изследваните лица, които са страдали от диабет от по-малко от десет години и са отслабнали съществено, ограничавайки приема на калории, са били обявени за излекувани. При останалите е било отчетено съществено подобрение на здравословното състояние.

Тестове са показали, че причина за хроничното заболяване не е само затлъстяването, но и неспособността на тялото да се справи с излишните мазнини. Изследователите смятат, че хората, чийто диабет се дължи на начина им на живот, могат да се излекуват, отстранявайки мазнините, които задръстват панкреаса и пречат на органа да функционира правилно.

Авторите на второто проучване от Кралския колеж в Лондон са установили, че консумацията на продукти като ядки и растителни мазнини може да забави развитието на диабет тип 2.

Изследователите смятат, че ако наситените мазнини в менюто се заменят със съдържащите се в тези продукти полиненаситени мазнини, развитието на болестта може да се забави при хора в състояние на преддиабет. Въпросните индивиди са предразположени към заболяването, но все още не са го развили.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *