Плодовете и зеленчуците намаляват риска от катаракта

Консумацията на изобилие от плодове и зеленчуци допринася за намаляване с до една трета на риска от развитие на катаракта, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Авторите му от Кралския колеж в Лондон са установили, че богатите на витамин С храни като спанак и ягоди могат да осигурят защита срещу очно перде – заболяване, което замъглява зрението и засяга милиони хора.

Настоящото изследване е първото по рода си, което показва, че генетичните фактори не играят толкова съществена роля за развитието на катаракта, колкото се е смятало досега. Генетичните фактори са отговорни в 35 процента от случаите на очно перде, което може да доведе до загуба на зрението. Останалите 65 процента се дължат на фактори от заобикалящата среда.

За целите на настоящото проучване специалистите са анализирали данни за над 1000 двойки близначки. Участничките е трябвало да попълват въпросници за хранителните си навици. Изследователите са установили, че за онези от тях, в чието хранене са присъствали богати на витамин С продукти, рискът от развитието на катаракта е с 20 процента по-малък.

Една трета от участничките са били анкетирани 10 години по-късно. Специалистите са открили, че за онези от тях, които са консумирали изобилие от плодове и зеленчуци, богати на витамин С, рискът заболяването да прогресира е с 33 процента по-малък.

Благоприятният ефект на витамина се дължи на антиоксидантните му свойства. Течността в окото обикновено е богата на витамин С, което помага да се предотврати окисляването, което замъглява лещите. Повишеното количество витамин в течността около лещите осигурява допълнителна защита, обясняват специалистите.

Авторите на проучването отбелязват, че резултатите се отнасят само за набавянето на витамин С чрез хранителни продукти, а не чрез хранителни добавки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *