37 четения

Проф. Лъчезар Трайков: „Хипертониците са предразположени към развиване на деменция”

Напредналата възраст, сниженият интелект, високият холестерол и липсата на двигателна активност са петте рискови фактора за заболяването деменция. Наличието им увеличава с 25 пъти вероятността човек да заболее от нея, заяви проф. Лъчезар Трайков, ръководител на Катедрата по неврология към Медицинския университет в София и невролог в УМБАЛ „Александровска”. Той обясни, че дълго време симптомите на болестта могат да бъдат незабележими, но науката толкова е напреднала, че няма пречка за ранното й диагностициране.

„Има достатъчно данни за връзката между хипертонията в средна възраст и деменцията в късна възраст”, категоричен е професорът. По негови думи недобре лекуваната хипертония е гарант за развиването на мозъчното заболяване. „Когато всички компенсаторни механизми на мозъка са използвани и дойде време за активната умствена работа, той няма как да компенсира повече. Едва тогава започва симптоматиката. Преди това е възможно наличието на асимптомни мозъчни инфаркти, които са с незабележими последици”, обясни той. Години преди да си появи промяната в интелекта, започва бавното му снижаване, а по мозъчната кора няма видими следи, които да се забележат при магнитния резонанс.

„Всяко нарушение на интелекта в повече от една област, от които едното задължително е в паметта, се нарича деменция. Преди започвахме лечение доста по-късно, което се оказваше закъсняло. Дълго време ни трябваше, докато установим, че тези, които се оплакват, че започват да забравят, се нуждаят от повече внимание”, заяви неврологът. Пациентите над 60 години, които казват, че забравят, са 10 пъти по-застрашени да развият деменция в следващите 5 години в сравнение с тези, които не се оплакват. Освен това 15% от оплакалите се още на следващата година са с декларирана деменция. Тогава се наблюдава не само паметово нарушение, но и в координацията, речта и т.н., обясни професор Трайков.

Той подчерта, че страната ни е сред челните места в класациите за смъртност вследствие на съдови заболявания, и призова за редовна профилактика. Според него мозъчносъдовото стареене може да бъде овладяно и да не завърши с Алцхаймер, Паркинсова болест и други, които предизвикват ранно отклонение в нормалната функция на мозъка.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!