Редовните физически упражнения намаляват риска от смърт вследствие на рак на простатата

Привикването към умерени или интензивни физически упражнения намалява риска от смърт вследствие на рак на простатата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Изследването на учени от Американското онкологично дружество обхванало над 10 000 мъже на възраст между 50 и 93 години, които между 1992 г. и 2011 г. били диагностицирани с локализиран рак на простатата. Това означава, че заболяването не се е разпространило извън простатната жлеза. Участниците предоставили информация за физическата си активност преди и след диагностицирането.

“Мъжете с най-голяма физическа активност преди диагностицирането са с 30 на сто по-малък риск от смърт вследствие на рак на простатата в сравнение с участниците с най-малка физическа активност”, заяви ръководителката на изследването, епидемиоложката Ин Ван от дружеството.

По-големият брой физически упражнения изглежда осигурява повече ползи. Мъжете, които извършвали най-много физически упражнения след диагностицирането, били с 34 на сто по-малък риск от смърт вследствие на рак на простатата в сравнение с участниците, които извършвали най-малко упражнения. Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американската асоциация за онкологични изследвания в Ню Орлиънс.

Макар изследването да не открива причинноследствена връзка, резултатите навеждат на мисълта, че оцелелите от рак на простатата трябва да извършват физически упражнения, а лекарите да подтикват засегнатите от заболяването пациенти да бъдат физически активни, поясни Ван.

Учените изследвали също ефекта от ходенето като единствена форма на физическа активност. Било установено, че ходенето 4-6 часа седмично преди диагностицирането е свързано с една трета по-малък риск от смърт вследствие на рак на простатата. Ходенето след диагностицирането обаче не било свързано със статистическо значимо понижаване на риска.

Американското онкологично дружество препоръчва възрастните мъже да извършват най-малко 150-минутни умерени или 75-минутни интензивни физически упражнения седмично, отбеляза Ван.

Физическата активност допринася за всички аспекти на здравето, уточни експертът по урология д-р Елизабет Кавълър от болницата “Ленъкс Хил” в Ню Йорк. Редовните физически упражнения подобряват сърдечносъдовото здраве на пациентите, качеството на живота им и способността им да се борят със заболяването.

Източник: БТА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *